Περιφέρεια Πελοποννήσου - Κίνηση για brand name ντόπιων προϊόντων

Η προώθηση ενός είδους καλαθιού τοπικών προϊόντων με το ισχυρό brand name «Πελοπόννησος» ήταν από τις βασικότερες προτάσεις που συζητήθηκαν στη σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα, η οποία έλαβε χώρα χθες στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία της νέας περιφερειακής Αρχής. Το σκεπτικό είναι ότι κάτω από το κοινό όνομα «Πελοπόννησος» τα προϊόντα όλων των νομών της Περιφέρειας θα μπορέσουν να προβληθούν πιο εύκολα στη διεθνή αγορά.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, το όνομα από μόνο του δεν είναι αρκετό για την προβολή και την καθιέρωση, καθώς χρειάζεται πρώτα απ’ όλα υψηλή ποιότητα, πιστοποιημένη από απόλυτα αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που δε θα κάνουν καμία έκπτωση. Τέτοιους μηχανισμούς σχεδιάζει να δημιουργήσει η Περιφέρεια, όπως τόνισε στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε, επίσης, κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή τον αγροτουρισμό.
Επέκταση θερμοκηπίων
Για την ανάγκη επέκτασης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών - τομέας στον οποίο ποσοτικά η Ελλάδα έχει μείνει πίσω - μίλησε ο γεωπόνος Γιώργος Ζωγόπουλος από την Κυπαρισσία, καθώς η περιοχή μας έχει άριστες κλιματολογικές συνθήκες γι’ αυτό. Τέτοιες καλλιέργειες, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, απαράδεκτο το γεγονός ότι εισάγουμε από χώρες, όπως η Πολωνία και το Βέλγιο, μεγάλες ποσότητες κηπευτικών, από ντομάτες και αγγούρια μέχρι κολοκυθάκια!

«Η μονοκαλλιέργεια έχει πεθάνει» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος, σημειώνοντας ότι όποιος περιμένει να ζήσει μόνο από το λάδι, δε θα τα καταφέρει. Έφερε ως παράδειγμα ανάπτυξης της υπαίθρου την περιοχή της Τοσκάνης, ενώ πρότεινε την ίδρυση ειδικού γραφείου στην Περιφέρεια για τους απανταχού Πελοποννήσιους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να στηρίξουν τον τόπο τους. Όσο για τις εξαγωγές, έθεσε ως στόχο τις αραβικές χώρες, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα.
Γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις Βρυξέλλες πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, προκειμένου να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τα όσα αποφασίζονται στην Ευρώπη για τον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ των προτάσεών του για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων, ήταν η εκπαίδευση των καταναλωτών, ώστε να αποκτήσουν κουλτούρα που θα τους κάνει να επιλέγουν και να στηρίζουν τα ποιοτικά προϊόντα τους. Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία Γραφείου Προώθησης Εξαγωγών Πελοποννήσου, αλλά και να γίνουν ξεχωριστές συσκέψεις στην Περιφέρεια για το κάθε τοπικό προϊόν.
«Καλλικράτη» στους συνεταιρισμούς ζήτησε ο ελαιοπαραγωγός από τη Στούπα Δημήτρης Μπαρμπετσέας, ώστε να μην υπάρχουν «οργανώσεις σφραγίδα», επέκταση του ΠΟΠ για το ελαιόλαδο σε όλο το Νομό Μεσσηνίας και συγκέντρωση του προϊόντος από έναν φορέα, που θα είναι η Ένωση.
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις
Η χθεσινή δημόσια διαβούλευση, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, ήταν μία από τις πολλές που θα ακολουθήσουν με αναπτυξιακούς φορείς διαφόρων κλάδων, όπως αυτή του επόμενου Σαββάτου που θα αφορά στην τουριστική ανάπτυξη. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα, έγιναν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από Μεσσήνιους, Αρκάδες, Λάκωνες, Αργολιδείς και Κορίνθιους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, των κτηνοτρόφων και των αλιέων, ενώ τις απόψεις τους εξέφρασαν τυποποιητές και εξαγωγείς.
Αντεπίθεση στην εισαγωγή από τρίτες χώρες φθηνών αγροτικών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας, ενισχύοντας και προβάλλοντας την ποιότητα των πελοποννησιακών, πρότεινε ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, καθώς και αξιοποίηση του ΤΕΙ Καλαμάτας και του ΕΘΙΑΓΕ σε επίπεδο επιστημονικής στήριξης.
Ο παραγωγός, τυποποιητής και εξαγωγέας Ηλίας Κανάκης μίλησε για ακριβό κόστος παραγωγής που πρέπει να μειωθεί και πρότεινε τη λειτουργία γραφείου προώθησης εξωτερικού εμπορίου στην Περιφέρεια, με στοχευμένες αγορές.
Για «Λάδι Πελοποννήσου» έκανε λόγο ο γεωπόνος Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η ονομασία αυτή δε θα επισκιάζει τις επιμέρους ετικέτες της κάθε περιοχής.
Ο Ηλίας Μπουντουβάς από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υπάρχει εργαστήριο πιστοποίησης, ενώ πρότεινε και την ίδρυση εργαστηρίου για εδαφολογικές και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις, όπως και τη δημιουργία δημοπρατηρίου - συσκευαστηρίου στην Τριφυλία, σε οικόπεδο που είχε παραχωρήσει ο Δήμος Φιλιατρών. Ζήτησε, επίσης, συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις υπόλοιπες της Ελλάδας, προκειμένου να προωθηθεί το ελαιόλαδο: «Από 22 κιλά να κατανάλωνε ο κάθε Έλληνας, θα έφευγε όλο το ελαιόλαδο που παράγουμε» σημείωσε.
Εξαγωγές
«Η Πολιτεία θυμάται τις εξαγωγικές επιχειρήσεις μόνο για φοροεισπρακτικούς λόγους» ανέφερε ο τυποποιητής - εξαγωγέας της AGREXPO Γιώργος Γκούμας, ενώ σχολιάζοντας το ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων είπε ότι θα έπρεπε να εκφράζουν και να στηρίζουν τους αγρότες και όχι να γίνονται κυψέλες κάποιων με πολιτικές φιλοδοξίες.
Η εκπρόσωπος της εξαγωγικής εταιρείας ΑΓΡΟΒΙΜ Ευγενία Γυφτέα σημείωσε: «Πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς και όχι να λέμε ότι για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι». Πρόσθεσε ότι ως ελληνικό λάδι πλέον έχει επικρατήσει το κρητικό, ενώ παρατήρησε ότι εξαγωγείς δεν μπορεί να είναι όλοι, καθώς απαιτείται ποιότητα. Τέλος, πρότεινε στήριξη και ενημέρωση των αγροτών, οι οποίοι πράγματι υποφέρουν, όπως είπε. Ευχήθηκε, οι τυποποιητές να μπορούσαν να δώσουν περισσότερα στους παραγωγούς, αλλά με τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις αγορές και για τους εξαγωγείς, σημείωσε ότι αυτό δε γίνεται.
Να σταματήσει η γραφειοκρατία ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο εξαγωγέας Κώστας Παπαδημητρίου. Έφερε ως παράδειγμα το βραβευμένο βαλσαμικό ξύδι της εταιρείας του, το οποίο, ακριβώς επειδή ήταν καινοτόμο προϊόν, αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τις υπηρεσίες και παραλίγο να μη συνεχιστεί η παραγωγή του, γιατί δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία.
Λάδι «Κορωνέικο»
Ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γόντικας, σημείωσε ότι το 2011 θα είναι σκληρή χρονιά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και ότι τα νέα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, θα επιταχύνουν κι άλλο τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Σκοπός το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων στα χέρια των λίγων μεγαλοαγροτών- επιχειρηματιών».
Πελοποννησιακό λάδι με την ονομασία «Κορωνέικο» πρότεινε ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος, μιας και η Κορώνη αναγνωρίστηκε από την Unesco ως πρέσβειρα της Μεσογειακής Διατροφής, που εντάχθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, το όνομα της μεσσηνιακής πόλης συνδέεται άμεσα με την καλύτερη ποικιλία ελαιολάδου παγκοσμίως, που είναι η κορωνέικη.
Ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάμπρος Μπούκλης από την «Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά» επικεντρώθηκε στο θέμα της ενίσχυσης των εξαγωγών, με οργάνωση και μεθοδικότητα. Κάνοντας λόγο για τα βιολογικά προϊόντα, σημείωσε ότι οι προτάσεις των Οικολόγων που είχαν γίνει πριν 10 χρόνια, δυστυχώς ακόμη και σήμερα παραμένουν πρωτοποριακές.
Αιχμές για ΟΠΕΚΕΠΕ
Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης το λόγο πήρε και ο αγρότης Παναγιώτης Νικολόπουλος από τη Μεταμόρφωση Μεσσηνίας, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα πρόταση για αξιοποίηση του νερού στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, που θα λύσει πολλά προβλήματα και θα επιφέρει οικονομικό κέδρος. «Είναι κάτι που υποστηρίζω εδώ και 20 χρόνια. Έχουμε νερά στην περιοχή που επί 7 μήνες το χρόνο χύνονται στις θάλασσες. Σύμφωνα με τη Νομαρχία, το ένα μόνο από τα 4 ποτάμια που πέφτουν στη θάλασσα, στην αιχμή έχει 269 κυβικά το δευτερόλεπτο!» σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος. Με το νερό αυτό, όπως είπε, θα μπορούσαν να ποτιστούν ελαιόδεντρα, συκιές, κηπευτικά κ.λπ.
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε ένα άλλο σχόλιο του κ. Νικολόπουλου, λίγο πριν κατέβει από το βήμα. Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη κ. Τατούλη, του είπε, σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις: «Επικοινωνήστε με το υπουργείο Γεωργίας, διότι κάτι μυρίζει στον ΟΠΕΚΕΠΕ βρώμικα. Τα στοιχεία τα έχω εδώ, εάν θέλετε να σας τα δώσω. Κάτι μυρίζει βρώμικα πολύ και στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν τα πάντα».
Απουσία Δράκου
Η απουσία του Δημήτρη Δράκου σχολιάστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης για τον πρωτογενή τομέα. Ήταν ο μόνος από τους επικεφαλής των συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου που δε συμμετείχε. Και η παρουσία του θα είχε σημασία, καθώς, εκτός από επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, είναι τέως νομάρχης ενός κατεξοχήν αγροτικού νομού όπως η Μεσσηνία, αλλά και γεωπόνος.

Της Μαρίας Νίκα

αναδημοσιευση απο το ''Θαρρος''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.