Τριφυλία - Aπαιτείται Master Plan για τα λιμενικά έργα

«Για να τύχουν χρηματοδότησης από Περιφερειακά Προγράμματα ή το ΕΣΠΑ λιμενικά έργα, είτε προστασίας λιμένων είτε ανάπλασης, απαιτείται να υπάρχει Master Plan ή εξομοίωση», όπως τονίστηκε σε σύσκεψη για το λιμάνι της Κυπαρισσίας και το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη, του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νίκου Τζάννε,στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας.
Συμμετείχαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος, Γιώργος Σαμπαζιώτης και Στάθης Ανδρινόπουλος, καθώς και ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας.
Η σύσκεψη ήταν συνέχεια της προηγηθείσας συνάντησης στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη την Τρίτη και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την οριοθέτηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Κυπαρισσίας, το Master Plan, την προστασία του από τους κυματισμούς που δημιουργούν τεράστια προβλήματα,
καθώς και τα προβλήματα του λιμανιού της Μαραθόπολης.
Για το Master Plan του λιμανιού της Κυπαρισσίας θα γίνει προγραμματική σύμβαση και σε δύο περίπου χρόνια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, ενώ για το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης γίνονται προσπάθειες νομιμοποίησης των έργων. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Μαλαπάνης δήλωσε: «Συζητήσαμε για την οριοθέτηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Κυπαρισσίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και νομίζω ότι δόθηκαν ικανοποιητικές λύσεις. Συζητήσαμε για το Master Plan του λιμανιού της Κυπαρισσίας και συμφωνήσαμε να γίνει πρόταση από το Δήμο για την από κοινού, με την Περιφέρεια, ανάθεση της μελέτης, μέσα από προγραμματική σύμβαση Δήμου, Περιφέρειας και Λιμενικού Ταμείου. Νομίζω ότι είναι απολύτως απαραίτητο, διότι θα κληθούν να δώσουν τις απόψεις τους και θα δρομολογηθεί η προοπτική του λιμανιού, πράγμα που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον, την ανάπτυξή του, αλλά και τις χρήσεις του. Για το λιμάνι της Κυπαρισσίας, συμφωνήθηκε ο Δήμος να αναθέσει μία μελέτη, μαζί με την περιβαλλοντική, σύμφωνα με τις υποδείξεις του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κ. Μουτζούρη και την προεργασία που έχει γίνει από την προηγούμενη προγραμματική Δήμου – Νομαρχίας και να προχωρήσουμε μετά σε πιθανή ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Έτσι, λοιπόν, οριοθετείται η προοπτική του λιμανιού της Κυπαρισσίας και οι άμεσες επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Συζητήσαμε ακόμα για το θέμα του λιμανιού του Μαράθου. Εκεί προχωράμε σε μερικές εργασίες που χρειάζονται άμεσα, ενώ συμφωνήσαμε πώς θα προωθηθούν, αλλά κυριότερα στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, όπου θα προχωρήσουμε μία επείγουσα τρόπον τινά, με βάση τις παλιές εγκρίσεις που έχουμε, εξομοίωση. Αν αυτό δεν υλοποιηθεί, τότε θα περιμένουμε την τροποποίηση, που είναι ενήμερος και δεσμεύθηκε να προωθήσει ο υφυπουργός Οικονομικών, για να μπορέσουμε να κάνουμε σύννομα όλες τις διαδικασίες που έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι το 2008.
Σε ένα δίμηνο θα επανεξετάσουμε την πρόοδο των εργασιών που δεσμευθήκαμε να κάνουμε και θα δούμε πώς έχουμε προχωρήσει».
Από την πλευρά του, ο κ. Τζάννες σημείωσε για το λιμάνι της Κυπαρισσίας: «Μας απασχόλησε το Master plan, λαμβανομένου υπόψη ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί λιμενικό έργο αν δεν έχει προηγηθεί το Master Plan. Συμφωνήσαμε να γίνει συγχρηματοδότηση και προγραμματική σύμβαση και με ευθύνη του Λ.Τ. θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκπόνηση της μελέτης».
Για το λιμάνι της Μαραθόπολης, είπε: «Έχει περάσει και έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου, ενώ είναι έτοιμη η μελέτη. Μας καθυστερεί, για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το ότι δεν έχει γίνει εξομοίωση του λιμανιού. Έχουμε κάποια προβλήματα, διότι δεν υπάρχουν νομιμοποιητικά έγγραφα των ήδη υπαρχόντων λιμενικών έργων. Μαζί με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, τον κ. Γιαννακέα και τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Βλάχο συγκεντρώνουμε όλα αυτά τα στοιχεία προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών, που είναι αρμόδιο, να μας δώσει την έγκριση υλοποίησης εξομοίωσης. Το Λιμενικό Ταμείο έχει έτοιμη τη μελέτη και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή και απομένει η έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, για να πάει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Για τον καθαρισμό του πυθμένα, σημείωσε πως θα προχωρήσουν άμεσα στη λήψη σχετικής άδειας και θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο.
Ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σημειώνοντας: «Το ζητούμενο και για τις δύο συναντήσεις που έγιναν ήταν η βελτίωση της κατάστασης του λιμανιού της Κυπαρισσίας και το καταφυγίου της Μαράθου. Προχωρήσαμε δυο βήματα παραπέρα, γιατι είχαμε και τη συμμετοχή και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου. Ουσιαστικά καθορίσαμε τα επόμενα βήματά μας, για τα οποία εμείς θα επιδείξουμε ιδιαίτερο ζήλο».
Του Ηλία Γιαννόπουλου


απο το ''ΘΑΡΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.