Ξεπερνούν τους 1000 οι νεκροί - Ισχυροί μετασεισμοί στο Τόκιο - Δείτε συγκλονιστικες φωτο

Σκηνές αποκάλυψης με εκατόμβες θυμάτων στην Ιαπωνία, καθώς ακόμα μια φορά θρηνήσαμε εκατοντάδες θύματα του “φονικού” τσουνάμι, που σημειώθηκε μετά από σεισμό 8,9 ρίχτερ, λίγο μετά τις 8 το πρωί της Παρασκευής (11/03). Κίνδυνος διαρροής στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκουσίμα.


"Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την βορειοανατολική πλευρά της Ιαπωνίας αναμένεται να ξεπεράσει τους χίλιους ", μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής (11/03) το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Κyodo.
Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μέχρι στιγμής πάνω από 1.800 σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή της επαρχίας Φουκουσίμα.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 80.000.
Το βράδυ της Παρασκευής (11/3) σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο κέντρο του Τόκιο, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για νέο τσουνάμι.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, ενώ η νοτιοδυτική πλευρά της Ιαπωνίας συγκλονίζεται διαρκώς από μετασεισμούς.
Ο τελευταίος σημειώθηκε τη νύχτα και σύμφωνα με το Γεωδυναμικο Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ήταν ισχύος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji μετέδωσε ότι σε ακτή της Σεντάι, στη βορειοανατολική νομαρχία του Μιγιάγκι, βρέθηκαν 200 ως 300 πτώματα μετά το πέρασμα του τσουνάμι, το παλιρροϊκό κύμα του οποίου έφτασε τα 10 μέτρα.

Οι εικόνες από την Ιαπωνία είναι χαρακτηριστικές: αναποδογυρισμένα σκάφη, σπίτια που παρασύρθηκαν, αλαφιασμένοι άνθρωποι στους δρόμους.
Πολλά κτίρια καλύφθηκαν από τόνους λάσπης, άλλα πήραν φωτιά ενώ ο σεισμός που προκάλεσε το τσουνάμι, δημιούργησε ρήγματα στους δρόμους και παρέσυρε τα στόμια των υπονόμων.
Επιπλέον, ένα τρένο εκτροχιάστηκε ενώ ένα άλλο αναζητείται στη νομαρχία Μιγιάγκι και οι αρχές αναζητούν ένα πλοίο με 80 επιβάτες.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει χαθεί επικοινωνία με άλλα τέσσερα τρένα στην ίδια επαρχία, αλλά στην περιοχή Ιγυοάτε, χωρίς όμως να αναφερθεί ο ο αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στα τρένα.
Στο κέντρο του Τόκιο, η οροφή ενός κτιρίου κατέρρευσε την ώρα που 600 φοιτητές παρακολουθούσαν μια τελετή αποφοίτησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.
Την ίδια στιγμή, 4,4 εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στα βορειοανατολικά της χώρας.
Τέλος, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί η χώρα και για πιθανές διαρροές σε τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Οι αρχές υπολογίζουν σε περίπου 1.200 τον αριθμό των νοικοκυριών που επλήγησαν από αυτό το τσουνάμι.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Naoto Kan, δήλωσε πως ένας “τρομακτικά δυνατός σεισμός προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή”, ενώ συνέστησε ψυχραιμία.
Τόνισε πως "μερικά από τα πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή έχουν κλείσει αυτόματα, αλλά εκεί δεν υπάρχουν διαρροές ραδιενεργών υλικών στο περιβάλλον."
Υπογράμμισε ότι έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα έκτακτης ανάγκης, για να διαχειριστεί τις προσπάθειες διάσωσης.
Περίπου 300 στρατιωτικά αεροσκάφη και 40 πλοία “επιστρατεύτηκαν” για την επιχείρηση διάσωσης.

Τσουνάμι σε όλον τον Ειρηνικό

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στο μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού, ενώ ήδη τα σφοδρά κύματα έφτασαν στις ακτές των νήσων Χαβάη.
Στις “απειλούμενες” περιοχές, συμπεριλαμβάνονται η βόρεια Καλιφόρνια και το Όρεγκον των ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι το παλιρροϊκό κύμα από τον σεισμό της Ιαπωνίας μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα όταν θα πλήξει τμήματα της βόρειας ακτής της Καλιφόρνια και να υποχρεώσει να γίνουν κάποιες εκκενώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.