Φόβοι για Αρμαγεδώνα στην Ευρωζώνη.Πολυ μεγαλη χωρα η Ισπανια για να σωθει,νεα σκληρα μετρα στην Ιταλια!

euro_meltdown_4Κρίσιμες στιγμές βιώνει η Ευρώπη, αλλά και η Ευρωζώνη, με την συνεχόμενη άρνηση της Γερμανίας τόσο να εκδοθεί ευρωομόλογο, όσο και να επεκταθεί ο ρόλος της ΕΚΤ στην κρίση χρέους.
Χαρακτηριστικό είναι οτι σήμερα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ χαρακτήρισε ως «ανεύθυνη» την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για έκδοση ευρωομολόγου.
Οι εξελίξεις τρέχουν και το ευρώ σημειώνει μια απίστευτη κατατρακύλα με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να βρίσκεται στο 1,32, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο για τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι φόβοι για κατάρρευση της ευρωζώνης εντείνονται ακόμη περισσότερο μετά και την υποβάθμιση απο τον οίκο Standard & Poor's της πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου αλλά και 8 ιταλικών τραπεζών απο τον οίκο Fitch.

Πολύ μεγάλη για να σωθεί η Ισπανία
Και η Ισπανία που τρομάζει την Ευρώπη με το μέγεθός της, ετοιμάζεται να ζητήσει εξωτερική βοήθεια, και πιο συγκεκριμένα από το ΔΝΤ. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοικτό και ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Έτσι σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg μια λύση που προκρίνεται είναι η δημιουργία μιας «bad bank» (κακιά τράπεζα) η οποία θα απορροφήσει τα τοξικά ομόλογα και θα «αγοράσει» τις προβληματικές τοποθετήσεις τραπεζών.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η Ισπανία θα χρειαστεί χρηματοδότηση 100 δισ. ευρώ για να απορροφήσει το κόστος της «bad bank».

Τα κεφάλαια αυτά «θα μπορούσαν να ζητηθούν είτε από το EFSF ή ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.

Έρχονται νέα μέτρα στην Ιταλία
Ο νέος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα παρουσιάσει στους Ιταλούς τις πρώτες παρεμβάσεις του νέου έκτακτου πακέτου οικονομικών μέτρων.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η άυξηση του ΦΠΑ η επιβολή φόρου ακινήτων και για την πρώτη κατοικία, και η επιβολή μιας «ήπιας» έκτακτης φορολόγησης, που θα συνυπολογίζει κινητή και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς και των καταθέσεων.

Τρόμος διακατέχει πια τις κυβερνήσεις ακόμα και των πιο εύρωστων χωρών της ευρωζώνης αφού μετά τις καταστροφικές δημοπρασίες της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, απο Δευτέρα οι χώρες αυτές καλούνται να ξαναβγούν στις αγορές για να αντλήσουν ποσό 29 δισ. ευρώ σε ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.