Αυστηρότερες συνθήκες στην Ε.Ε. ζητούν Μέρκελ - Σαρκοζί

Άλλο ένα επεισόδιο του σίριαλ "Γερμανοί προαποφασίζουν- Γάλλοι συνυπογράφουν" παίχτηκε σήμερα στην συνάντηση των ηγετών των δύο ισχυρότερων οικονομιών όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Τι και αν η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που καταστρατήγησε το σύμφωνο σταθερότητας όταν η Ευρωζώνη βρέθηκε στο κατώφλι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με την Γαλλία να την αντιγράφει το 2008 αλλά και πολλές φορές νωρίτερα.
Τι και αν την ώρα που δάνειζε την Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες των οποίων τα spreads είχαν ξεπεράσει τις 500 μονάδες βάσης, δηλαδή το επιτόκιο δανεισμού τους ξεπερνούσε το 6,8%, η ίδια δανειζόταν με 1,8% κερδοσκοπώντας σε βάρος των εταίρων της, αρνούμενη μια δραστική, αποφασιστική αλλά και ουσιαστική λύση βασιζόμενη στην τεράστια βιομηχανική παραγωγή της.
Με την οικονομία της να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 5%, απέκτησε το δικαίωμα με ύφος "χιλίων καρδιναλίων", να προτείνει μονομερώς και να "υποχρεώνει" σε συμφωνία όλες τις χώρες τις Ευρωζώνης, σε επικύρωση κάθε της θέσης και απόφασης σε ότι αφορά την δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών μελών του Ευρώ.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν σήμερα ότι μία νέα, αυστηρότερη συνθήκη για την Ε.Ε. είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσαν στην διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ότι ελπίζουν η νέα συνθήκη να αφορά και τις 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε. αλλά θα δεχθούν να ισχύσει μόνο για τους 17. Το χρονοδιάγραμμα που θέτουν είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία για την νέα συνθήκη τον Μάρτιο του 2012.
Το γαλλογερμανικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στα κράτη μέλη που το έλλειμμα τους ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ. "Επιθυμούμε άμεσες κυρώσεις στην περίπτωση που δεν γίνεται σεβαστός ο κανόνας για έλλειμμα κατώτερο του 3% του ΑΕΠ" υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί.
Το Παρίσι και το Βερολίνο, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, θα ζητήσουν την εγκαθίδρυση ενός "ενισχυμένου χρυσού κανόνα που θα είναι εναρμονισμένος σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου τα συνταγματικά δικαστήρια κάθε χώρας να επαληθεύουν ότι οι προϋπολογισμοί βαίνουν εκ νέου προς τον ισοσκελισμό".
Επιπλέον οι δύο ηγέτες επιθυμούν ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) της ευρωζώνης να τεθεί σε ισχύ το 2012 κι όχι το 2013 όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα και οι αποφάσεις του να λαμβάνονται με τη συγκέντρωση της πλειοψηφίας κι όχι ομόφωνα.
"Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση στην ευρωζώνη δεν θα υπάρξουν ξανά. Γι' αυτό θέλουμε μια νέα συνθήκη, ώστε να καταστήσουμε σαφές στους λαούς της Ευρώπης, στα μέλη της Ευρώπης και στα μέλη της ευρωζώνης ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως είναι" σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι το Βερολίνο θέλει να δει "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πηγαίνουν πέρα από τις συμφωνίες".
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επαληθεύει την συμμόρφωση
Σε σχετική ερώτηση για τον ρόλο που θα έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στους δημοσιονομικά «απείθαρχους» της ευρωζώνης η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι το Δικαστήριο θα είναι σε θέση μπορεί να επαληθεύσει τη "συμμόρφωση" των "χρυσών κανόνων" αλλά δεν θα μπορεί να ακυρώσει έναν εθνικό προϋπολογισμό. "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα μπορεί να κηρύξει άκυρο και ουδέποτε γενόμενο έναν προϋπολογισμό, αλλά θα επαληθεύει αν οι εθνικοί χρυσοί κανόνες ανταποκρίνονται σε μια πραγματική δέσμευση για επιστροφή στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, που έχει και την σύμφωνη γνώμη του Νικολά Σαρκοζί.
Το ελληνικό κούρεμα είναι ειδική περίπτωση
Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί "ειδική περίπτωση" και στο μέλλον ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναλαμβάνονται με βάση τα δεδομένα του ΔΝΤ.
Τα ευρωομολόγα δεν είναι λύση
Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκαν Γαλλία και Γερμανία. Ο Νικολά Σαρκοζί σημείωσε ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν "σε καμία περίπτωση μια λύση στην κρίση" και οι δύο χώρες συμφωνούν σε αυτό.
Δείτε το βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=8DXjcF_mWzc&feature=colike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.