Χάγη: Η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία

Η συνήθης τακτική που ακολουθούν όλοι όσοι διεκδικούν κάτι από την χώρα μας έφερε μια ακόμα νίκη για τους καλούς μας γείτονες, Σκοπιανούς. Με την λογική του "ζητάμε τα πάντα ώστε να αποκομίσουμε το αναμενόμενο", φτάσαμε στην σημερινή απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο που εδρεύει στην Διοικητική Πρωτεύουσα της Ολλανδίας.
Δυστυχώς, ένας ερασιτεχνικός χειρισμός το 1995, μας έφερε προ τετελεσμένου γεγονότος.
Δεν είμαστε και ούτε επιθυμούμε να γίνουμε κυνηγοί μαγισσών και γι αυτό θεωρούμε την ύπαρξη του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας με τα Σκόπια, ως έναν ερασιτεχνικό χειρισμό και τίποτα περισσότερο.
Ένας χειρισμός από τους ίδιους διπλωμάτες, οι οποίοι ένα χρόνο αργότερα ευχόντουσαν να φυσήξει ένα αεράκι να πέσει η σημαία στα Ίμια και μετά το ατύχημα με θύματα Έλληνες Αξιωματικούς του Π.Ν (2 αντιπλοιάρχους και έναν σημαιοφόρο) οι οποίοι αποτελούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου τύπου: ΑΒ-212, ελλείψει ανδρισμού, "ευχαριστούσαν την σύμμαχο Αμερική για την βοήθειά τους ώστε να αποτραπεί η ύπαρξη ανθρωπίνων απωλειών." 
Έτσι:
Δεκτή έκανε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 με ψήφους 15 υπέρ και μία κατά. Σύμφωνα με την απόφαση, η χώρα μας δεν δικαιολογείται να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με επιχείρημα ότι -μετά την είσοδό τους στον Οργανισμό- θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα. «Η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς μέσω ψηφοφορίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Δικαστηρίου. Πάντως, απαγορεύεται η χρήση του άστρου της Βεργίνας στα Σκόπια ως εθνικό σύμβολο.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκόργκι Ιβάνοφ δήλωσε πριν την απόφαση ότι «εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012.»
Η προσφυγή έγινε ως απάντηση στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008) να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε πριν από τη σύνοδο απειλήσει με βέτο, αλλά δεν χρειάστηκε να το ασκήσει. Ωστόσο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προσέφυγε στη Χάγη, ζητώντας να καταδικαστεί η Ελλάδα για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Τα Σκόπια ζήτησαν ακόμα το Δικαστήριο να απαγορεύσει προκαταβολικά στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο σε μελλοντική ένταξή τους σε διεθνή οργανισμό, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.
Η απόρριψη του αιτήματος δεν είναι κάτι περισσότερο από το χρύσωμα του χαπιού για την Ελληνική Διπλωματία καθώς μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον παράλογη και εκτός των αρμοδιοτήτων του Διεθνούς Δικαστηρίου. Να απαγορευτεί δηλαδή σε μια χώρα που είναι ισότιμο μέλος ενός οργανισμού αρκετές δεκαετίες, να εκφράσει την ένστασή της σε ότι αφορά την ενταξιακή προοπτική κάποιου νέου μέλους.
Kyparissia-news.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.