Κυπαρισσία: Επιφυλακτικοί οι αγρότες για νέες, συμπληρωματικές, καλλιέργειες…

Επιφυλακτικότητα εξέφρασαν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα:
«Νέες Καλλιέργειες, Δυνατότητες Ανάπτυξης – Προοπτικές», η οποία διεξήχθη προχθές το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Κυπαρισσίας. Κι αυτό, γιατί, όπως σημείωσαν, δεν υπάρχει από την Πολιτεία και τις πολιτικές ηγεσίες, διαχρονικά, ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον για στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
Επίσης, ενώ όλα- από λίγο ως πολύ- παρουσιάστηκαν «ρόδινα» για τις νέες καλλιέργειες, η πραγματικότητα που βιώνουν είναι εφιαλτική. Απόρησαν, δε, πώς προτείνονται νέες, έστω συμπληρωματικές, καλλιέργειες, όταν την ίδια στιγμή το κράτος δε στηρίζει επαρκώς τις ήδη υπάρχουσες…
Ωστόσο, το περιεχόμενο της ημερίδας, που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δια της Π.Ε. Μεσσηνίας και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, και τα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές, κρίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Όπως επισήμανε και ο συμπατριώτης μας γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος, με την ημερίδα γίνεται, μετά από πολλά χρόνια, ενημέρωση και συζήτηση, αναπτύσσεται προβληματισμός και εξετάζεται η προοπτική για νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, που μπορούν να συμπληρώσουν το αγροτικό εισόδημα και να αναπτύξουν την αγροτική οικονομία, αφού στην περιοχή κλιματολογικά και εδαφολογικά μπορούν να ευδοκιμήσουν τέτοιες καλλιέργειες.
Η προϊσταμένη του Τμήματος της Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του Υπ.Α.Α.Τ., Άννα Φουλίδη, μίλησε για τις εναλλακτικές καλλιέργειες, τα προτεινόμενα είδη υποτροφικών και αρωματικών φυτών και τη διαδικασία παραγωγής τους, καθώς και για τις ενισχύσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
Ο καθηγητής Δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιλτιάδης Βασιλακάκης, μίλησε για την καλλιέργεια της ροδιάς και τις πρώτες εμπειρίες στη χώρα μας. Όπως είπε, η ροδιά είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ το ρόδι συμβολίζει ακόμη και σήμερα τη γονιμότητα και την καλοτυχία. Ο καρπός, τα φύλλα και ο φλοιός του χρησιμοποιούνται για παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και στη βυρσοδεψία. Επίσης, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια του ροδιού, τον τρόπο καρποφορίας και την άνθηση, τα είδη ανθέων ροδιάς, τις απαιτήσεις και τα προβλήματα της καλλιέργειας, τους εχθρούς και τις ασθένειες, τις καλλιεργητικές φροντίδες, τις ποικιλίες που καλλιεργούνται, τη συγκομιδή, τη συντήρηση, την εμπορία και επεξεργασία του ροδιού, το χυμό του ροδιού που είναι προϊόν υψηλής διαιτητικής αξίας κ.ά.
Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν προοπτικές για το ρόδι στη χώρα μας, αλλά χρειάζεται έρευνα για την καλλιέργεια και την παραγωγή.
Ο γεωπόνος και επίκουρος καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Μικροβιολογίας και Ενζυμολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γεώργιος Ζερβάκης, μίλησε για την καλλιέργεια μανιταριών, τις απαιτήσεις, τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές. Αφού σημείωσε πως τα μανιτάρια δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα φρούτα που παράγουν συγκεκριμένοι μικοροοργανισμοί, ανέφερε πως δεν έχουν σχέση με τα φυτά και έχουν τελείως διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60. Στην ελληνική αγορά η ετήσια κατανάλωση είναι περίπου 3.300 τόνοι, ενώ η ετήσια εγχώρια παραγωγή είναι μόνο γύρω στους 1.800 τόνους και μοιράζεται στα δύο είδη μανιταριών, το λευκό μανιτάρι και το μανιτάρι πλευρότους.
Αυτό δείχνει και τις προοπτικές που έχει στη χώρα μας η καλλιέργεια, καθώς και των εξαγωγών, γιατί η ζήτηση και σε άλλες χώρες είναι σημαντική. Χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα καταναλώνουμε κατά κεφαλή 800 γραμμάρια το χρόνο, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι γύρω στα 2.5 κιλά!
Ο γεωπόνος και προϊστάμενος του Σταθμού Έρευνας Αγρινίου, Ηλίας Τζάνης, μίλησε για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας, προσκαλώντας όποιον ενδιαφέρεται να επισκεφθεί το Αγρίνιο ή να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες. «Τα αρωματικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια καινοτόμο εναλλακτική πρόταση; Η απάντηση πρέπει να στηρίζεται στην έρευνα και την εμπειρία», είπε και πρόσθεσε: 
«Στις μέρες μας η καινοτομία είναι αναγκαίο στοιχείο για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που περνάει η γεωργία και η χώρα!».
Ας σημειωθεί πως ο Συνεταιρισμός Καλλιεργητών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Αιτωλοακαρνανίας (ΑΣΚΑΦΕΦΑ) σε λιγότερο από μια δεκαετία έχει καταφέρει να μετατρέψει το νομό σε έναν από τους βασικότερους θύλακες «άνθισης» των εναλλακτικών αυτών καλλιεργειών στη χώρα μας. Αριθμεί 13 μέλη - παραγωγούς και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται σε 400 στρέμματα, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή.
Παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, έκαναν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο διευθυντής της Δ.Α.Ο.Κ. Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.