Α. Παρασκευόπουλος: "Εξαιρετική χρονιά για την ντομάτα σε Τριφυλία"

Ο άσχημος καιρός φέτος στην Κρήτη και η όψιμη παραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα ευνόησαν τους παραγωγούς κηπευτικών θερμοκηπίου στην Τριφυλία, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την καλή παραγωγή τους, πετυχαίνουν καλές τιμές.
Μετά το αγγούρι, που ξεκίνησε καλά, με 30 λεπτά το ζευγάρι, «αποζημιώνοντας» κατά κάποιον τρόπο τους καλλιεργητές για τα προβλήματα που τους είχαν δημιουργήσει πέρυσι οι πολύ χαμηλές τιμές και το μικρόβιο e.coli, θετικά είναι τα πράγματα και για την ντομάτα, όπου η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 1,20 έως 2 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα.
«Η ντομάτα πάει πολύ καλά, γιατί είναι εξαιρετικής ποιότητας» μας λέει ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, ο οποίος προσθέτει χαριτολογώντας: «Είδαμε και στην τηλεόραση, στην Αθήνα, να λένε “ντομάτες Φιλιατρών – μέλια!”, “ντομάτες Κυπαρισσίας – μέλια!”».
Αύξηση στρεμμάτων 20%
Επίσης, αυξημένη είναι και η καλλιέργεια. «Έχουμε αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων 20% σε σχέση με πέρυσι» σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος μιλά για εξαιρετική χρονιά όσον αφορά στην ντομάτα. Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η εξαγωγή αγγουριού, ενώ η ντομάτα πηγαίνει, κυρίως, στην εσωτερική αγορά σε όλη την Ελλάδα. «Μιλάμε για ντομάτα θερμοκηπίου, γιατί υπαίθριες δεν υπάρχουν τώρα πουθενά. Εν τω μεταξύ, η μεγάλη ζήτηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι η Κρήτη δεν έχει παραγωγή, επειδή είχε ζημιές λόγω κρύου, γενικά πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για την περιοχή. Αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι πιο όψιμη η παραγωγή, κι εκεί υπάρχουν προβλήματα λόγω συνθηκών». 
Πάντως, καλή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά γενικώς για τα κηπευτικά της Τριφυλίας. Στα τέλη του φετινού Μαρτίου γράφαμε για το πρώιμο φασολάκι (τσαουλί), το οποίο στο ξεκίνημά του είχε φτάσει να έχει τιμή παραγωγού 4 ευρώ το κιλό! «Είναι γεγονός ότι τα κηπευτικά που βγαίνουν από τα θερμοκήπια της Τριφυλίας (το τρίτο θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας) έχουν πολύ καλές τιμές. Και το φασόλι πήγε καλά φέτος και το αγγούρι ξεκίνησε καλά, αλλά μετά έπεσε λίγο η τιμή του, ενώ βγαίνουν επίσης μελιτζάνα, πιπεριά κ.λπ.».

Από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.