Εν αναμονή και οι ΑΠΕ στην Πελοπόννησο

Τέλος, τουλάχιστον προς το παρόν, έβαλε η απόφαση της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας», για «πάγωμα» των νέων αιτήσεων αδειοδότησης αλλά και των αιτήσεων για σύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και των αιτήσεων για προσφορές σύνδεσης αν πρόκειται για μονάδες που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, λόγω κορεσμού, σε όσους ενδιαφέρονταν να κατασκευάσουν πάρκα παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ αλλά και σε όσους έχουν είδη ολοκληρώσει τα πάρκα αυτά αλλά δεν είχαν προλάβει να αιτηθούν της σύνδεσή τους με το δίκτυο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κύρια αιτία αυτής της απόφασης είναι η οικονομική κρίση της χώρας και εξηγούμαστε.
Το Σύστημα Μεταφοράς της Πελοποννήσου είναι παλιό και μικρότερης δυνατότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Χαρακτηριστικά το Σύστημα Μεταφοράς της Πελοποννήσου ανήκει στη υψηλή τάση ,με δυνατότητα μεταφοράς 150 κιλοβολτ σε αντίθεση με τα Συστήματα Μεταφοράς της υπόλοιπης Επικράτειας τα οποία διαθέτουν Συστήματα Μεταφοράς υπερυψηλής τάσης , με δυνατότητα μεταφοράς 400 κιλοβολτ.
Έτσι τα 1900 μεγαβάτ που αποτελεί το ανώτατο όριο τάσεως, που μπορεί να εγκατασταθεί στο σύστημα από ΑΠΕ έχει καλυφθεί από τις μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία ή αναμένετε να καλυφθεί με τις μονάδες που έχουν εξασφαλίσει την σύνδεσή τους με το σύστημα και βρίσκονται εν αναμονή της διαδικασίας.
Η κατασκευή των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης σε Πάτρα και Μεγαλόπολη και οι συνδέσεις Αντίρριο- Πάτρα, Πάτρα- Μεγαλόπολη και Μεγαλόπολη- Κουμουνδούρου, καθυστερούν χαρακτηριστικά και εδώ είναι που η κρίση και η έλλειψη κονδυλίων κάνουν την εμφάνισή τους. Ελπίζουμε ότι αυτό το μείζονος σημασίας θέμα, θα λυθεί άμεσα με κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία καθώς, δεν είναι δυνατόν η χώρα να «στήνεται στον τοίχο» για την καθυστέρηση στα έργα ΑΠΕ και έμμεσα οι ύστατες προσπάθειές της να υπονομεύονται εκ των ενόντων εννοώντας φυσικά τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Ωστόσο, η ΡΑΕ αναφέρει ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση δέσμη προτάσεων, με συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις, για την ταχύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ σε περιοχές αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος και περιορισμένης δυνατότητας απορρόφησης ισχύος, με στόχο να μην αναστέλλονται οι περαιτέρω αδειοδοτικές διαδικασίες έργων ΑΠΕ που εμφανίζουν ωριμότητα από αδειοδοτική άποψη και δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης και υλοποίησης.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι από την παραπάνω απόφαση της ΡΑΕ εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου οι συνδέσεις προτείνεται να πραγματοποιηθούν σε περιοχές με μη κορεσμένο δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.