Παραγωγός από τη Μεσσηνία με πλαστά τιμολόγια 2,5 εκατομμυρίων ευρώ!


ΑΠΑΤΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Για υπονόμευση του αγώνα τους τη συγκεκριμένη περίοδο μιλούν οι αγρότες
Συναλλαγές με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ έχουν γίνει από αγρότες, από το 2005 έως το 2008, σύμφωνα με πηγές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Στον κατάλογο βρίσκονται περίπου 300 - 400 αγρότες, οι οποίοι φέρονται να εισέπρατταν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ (11%) για προϊόντα που ουδέποτε παρήγαγαν ή πούλησαν.
Στελέχη του ΣΔΟΕ κάνουν λόγο για εκτεταμένη απάτη, η διερεύνηση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μεταξύ των αγροτών που εμπλέκονται στην ιστορία περιλαμβάνονται και κάποιοι από τη Μεσσηνία. Μάλιστα, σε έναν εξ αυτών, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του αυτοκινήτου του, βρέθηκαν στοιχεία για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων με πλαστά τιμολόγια αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Πάντως, αγρότες που εξετάζονται από το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», αρνούνται την ενοχή τους, λέγοντας ότι οι παραγωγές που δηλώθηκαν είναι πραγματικές. Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν κινήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς που να αποδεικνύουν τις σχετικές συναλλαγές, οι ίδιοι απαντούν ότι οι πωλήσεις και οι πληρωμές γίνονταν επί τόπου, στα χωράφια. Ακόμα και αν τα ποσά ξεπερνούσαν τα 30.000 ευρώ τη φορά.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, εκτίμησε το συνολικό ποσό της απάτης με τις επιστροφές ΦΠΑ, το 2012, σε 224 εκατομμύρια ευρώ και τους εμπλεκόμενους αγρότες στους 37.000! Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιστροφές ΦΠΑ που έπαιρναν οι αγρότες ήταν μεγαλύτερες από το συνολικό εισόδημά τους (σ.σ. είχαν εισπράξει 25.000 ευρώ με εισόδημα 15.000 ευρώ), όπως προέκυψε από τη διασταύρωση των στοιχείων από τα Ε9 με τα ποσά που ζητήθηκαν το 2012 από τους αγρότες.
Από την πλευρά τους, αγρότες υποστηρίζουν ότι η αναφορά του ζητήματος αυτήν την περίοδο αποσκοπεί στην υπονόμευση των κινητοποιήσεών τους, καθώς ένα από τα αιτήματά τους έχει να κάνει με την αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ. Από το 11% το ποσοστό της επιστροφής έχει μειωθεί στο 6%.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.