Λαμπρά αποτελέσματα δείχνουν οι έρευνες του Nordic Explorer - 5 εταιρείες αγόρασαν δεδομένα

Τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες (μία πηγή αναφέρει ότι είναι πέντε ή έξι) έχουν αγοράσει τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής σεισμογραφικών ερευνών από την νορβηγική εταιρεία PGS, κατόπιν έγκρισης της έλληνικής κυβέρνησης, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά που η έρευνα θα συνεχιστεί και μέσα στον Μάρτιο, ενώ επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου ακόμα και μετά την παράταση των δύο εβδομάδων που έλαβαν.
Η νέα περιοχή που "κτύπησε" το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στα ανοικτά της Κυπαρισσίας, κατόπιν κατάδειξής της από την γαλλική εταιρεία Total (μία από αυτές που ήδη έχουν αγοράσει αποτελέσμα των μέχρι στιγμής ερευνών της PGS) κρίθηκε άκρως ελπιδοφόρα και μπορεί να υπάρξει και τρίτη επέκταση των γραμμών ερευνών (ήδη από τα αρχικά προγραμματισθέντα 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα επεκτάθηκε η έρευνα στα 12.000 τ.χλμ.).
Η γαλλική Total, έχει μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αυτό μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι μεν αμερικανικές εταιρείες έχουν (βασικά οι Shell και Exxon) έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία, οι δε ρωσικές υποψηφιότητες αντιμετωπίζουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα και αντιδράσεις από πλευράς δυτικών.
Άλλωστε το παιχνίδι έχει να κάνει με την προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης των Ευρωπαίων από τα ρωσικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ειδικά του φυσικού αερίου και αυτό "πουλά" η Ελλάδα ως προοπτική αυτή την στιγμή Μία εξέλιξη που τροποποίησε το πρόγραμμα του ερευνητικού πλοίου ήταν η αίτηση της γαλλικής εταιρείας Total Group προς την ελληνική πλευρά να επεκταθούν οι έρευνες και να γίνουν ηχοβολισμοί σε μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.
Στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει στα χέρια της Τοtal μιλάνε για πιθανή ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου, το οποίο θα μπορούσε να διπλασιάσει την ποσότητα των υπολογισμένων κοιτασμάτων του Ιονίου που κατά τις πλέον "ταπεινές" εκτιμήσεις δίνουν 250 εκατ. βαρέλια απολήψιμα με μέγιστη υπολογιζόμενη ποσότητα το 1 δισ. βαρέλια. Δηλαδή μπορεί να φτάσει το συνολικό αποτέλεσμα και τα 2 δισ. βαρέλια που σημαίνει μια σειρά μεσαίας χωρητικότητας ενεργειακών πεδίων, αξίας 200 δισ. δολ με μέση υπολογιζόμενη τιμή ανά βαρέλι τα 100 δολ.
Το πλοίο έχει τοποθετήσει νέα καλώδια (μήκους 10 χλμ) τα οποία σέρνει πίσω του και τα οποία φέρουν τα ηχοβολιστικά μηχανήματα που απαιτούνται, ικανά να "κτυπηθούν" σε μεγάλο βάθος οι περιοχές στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου που έχει ζητήσει η Total.
Μέχρι στιγμής τα πιο πυκνά σεισμικά έχουν γίνει βορειοδυτικά της Κέρκυρας, όπου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι συνεχίζεται το μεγάλο πετρελαιοφόρο κοίτασμα της Αλβανίας και της νότιας-δυτικής Αδριατικής που έχει δώσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου σε Αλβανία και Ιταλία.
Επίσης έχουν γίνει έρευνες στην περιοχή της Κεφαλλονιάς, στον Πατραϊκό Κόλπο, στον Κυπαρισσιακό και στην περιοχή του Κατακόλου.
Πάντως η διαδικασία πώλησης των στοιχείων μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά η ανάλυσή τους θα διαρκέσειμέχρι το τέλος του έτους. Υπό αυτές τις συνθήκες δύσκολα θα έχουμε πρώτη γεώτρηση μέσα στο 2014. Αλλά τι σημασία έχουν μερικοί μήνες μπροστά σε ένα τέτοιο εγχείρημα που μπορεί να αλλάξει την πορεία ολόκληρου του τόπου;

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.