Αθώοι δέκα δήμαρχοι για τους ΧΑΔΑ

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας δέκα πρώην και νυν δήμαρχοι για τους παράνομα λειτουργούντες ακόμη Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Οι δήμαρχοι κατηγορούνταν επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο πλαίσιο των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων δε μερίμνησαν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και δε φρόντισαν
για την ίδρυση οργανωμένης χωματερής απόρριψης των στερεών αποβλήτων του Δήμου τους, μετά από έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, αλλά αποφάσισαν την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους σε χώρους που οι ίδιοι έκριναν κατάλληλους!
Κατηγορούμενοι ήταν οι πρώην δήμαρχοι Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς, Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας, Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, Αετού Δημήτρης Δριμής, Δωρίου Αντώνης Τάκης, Νέστορος Διονύσιος Τσορώνης και οι νυν δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης και Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, για τους παράνομους ΧΑΔΑ στις θέσεις «Αγριλιά Μπάκα» Γαργαλιάνων, «Μαύρη Λίμνα» Φιλιατρών, «Αλιμάκι» Κυπαρισσίας, «Πλακωτή» Αυλώνος, «Ανάθεμα» Αετού, «Προφήτης Ηλίας» Δωρίου και «Μανούσου Γιοφύρι» Χώρας.
Από την πλευρά των υπηρεσιών οι οποίες συνέταξαν εκθέσεις ελέγχου εναπόθεσης απορριμμάτων, με βάση της οποίες απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους δημάρχους, οι μάρτυρες αναφέρθηκαν σε παραλείψεις και παραβάσεις – παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως ότι γινόταν ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση απορριμμάτων, δεν είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας των χώρων με ζώνες πυρασφάλειας, απουσίαζαν υδροφόρα οχήματα και δεξαμενές, δεν ήταν περιφραγμένοι οι παράνομοι σκουπιδότοποι κ.ά.
Στις απολογίες τους, σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι, πρώην και νυν, σημείωσαν το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών για τη λύση του οποίου η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια, ενώ οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την αποκομιδή, τονίζοντας την καθυστέρηση στο να βρεθεί και να δοθεί λύση. Πρόσθεσαν δε, πως έκαναν ό,τι μπορούσαν και για να βρεθεί λύση αλλά και για να προστατεύουν το περιβάλλον, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα για τους ΧΑΔΑ των Δήμων τους.
Ο κ. Καλοφωλιάς τόνισε ότι στην Περιφέρεια ανήκει η λύση του προβλήματος, ενώ ο κ. Ξύγκας είπε ότι έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Επίσης αναφέρθηκε κι αυτός στην ευθύνη της Περιφέρειας. Ο κ. Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Δήμων για λύσεις, που έπρεπε να έχει δώσει η Περιφέρεια, αλλά δεν μπόρεσαν να τις υλοποιήσουν, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο κ. Φιλντίσης. Ο Δημήτρης Δριμής αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό του προβλήματος και τόνισε πως έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν οι δύο ΧΑΔΑ του Δήμου του, ενώ ο κ. Κόλλιας είπε ότι κληρονόμησαν τους ΧΑΔΑ και τους διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο, αναφέροντας πως δεν πρόκειται για χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, αλλά απόλυτα ελεγχόμενους. Σχολίασε δε, πως για το πρόβλημα αυτό ματώνουν.

Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.