Για τον τουρισμό στην Τριφυλία. Σχέδιο δράσης «αναζητείται», stop.

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο "Θάρρος"
Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης, στους Γαργαλιάνους, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Τριφυλίας, με μοναδικό θέμα και αντικείμενο τη «χάραξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την τουριστική προβολή της Τριφυλίας»! Ως εδώ, και μόνο, «πολύ καλά»!
Αυτονόητη, ωστόσο, υποχρέωση της εν λόγω
Επιτροπής ήταν και είναι να συνεδριάζει, συζητά, χαράσσει και υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τον τουρισμό, γι' αυτό, άλλωστε, συστάθηκε!

Η απόφαση για τη συγκρότηση της 11μελούς Επιτροπής ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, στην έκτακτη συνεδρίασή του στις 24 Αυγούστου 2011, κατά την οποία ορίστηκαν τα μέλη και ο πρόεδρος, εκ των δημοτικών συμβούλων, ενώ εγκρίθηκε και ο Κανονισμός Λειτουργίας. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε, στο σύνολό της, με απόφαση του δημάρχου Τριφυλίας και ορισμό μελών της - εκπροσώπων φορέων, στις 13 Δεκεμβρίου 2011. Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 έγινε η πρώτη συνεδρίαση και σε αυτή αποφασίστηκε, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2012, τα μέλη της και οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν σε αυτή να καταθέσουν στον πρόεδρο τις προτάσεις τους για δράσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση να συζητηθούν και να καθοριστούν οι προτεραιότητες των στόχων για την προβολή, την άμβλυνση της επιχειρηματικότητας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τις συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τον τουρισμό!

Είχε τονιστεί, δε, τότε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα καλούνται, πλέον των μελών της, και άλλοι φορείς  ή κατηγορίες επαγγελματιών, ανάλογα με τα προς συζήτηση θέματα! Εάν τακτό χρονικό διάστημα νοούνταν (ή νοούνται για το Δήμο Τριφυλίας) οι 14 ολόκληροι μήνες, πάω πάσο! Από τις 21 Δεκεμβρίου 2011 μέχρι την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 η Επιτροπή δε συνεδρίασε ούτε μία, έστω μία, φορά! Αυτό και μόνο δείχνει, χωρίς τίποτα περισσότερο, πόσο ενδιαφέρει τη Δημοτική Αρχή η τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Τριφυλίας, πώς αντιλαμβάνονται τη στήριξη και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και ποια είναι, δυστυχώς, η επικρατούσα αντίληψη και νοοτροπία του Δήμου για τον τουρισμό!
Συνεδρίασε, λοιπόν, την περασμένη Τετάρτη η Επιτροπή για το σχέδιο δράσης! Ποιο σχέδιο δράσης; Από μέλη της Επιτροπής επισημάνθηκαν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και προτάσεις προς υλοποίηση από το Δήμο. Οι δημοτικοί άρχοντες, ωστόσο, έμειναν στις διαπιστώσεις των προβλημάτων! Α, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις... προθέσεις του Δήμου για την καθαριότητα, τη σήμανση, τις πλαζ, τις εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, το νερό και τα κουνούπια! Ο, δε, δήμαρχος, μεταξύ άλλων, μίλησε για τη δυναμική και την ομορφιά της Τριφυλίας και αναφέρθηκε στη συμβολή του Δήμου με υποστηρικτικές δράσεις για τον τουρισμό.
Να με συμπαθάνε και χωρίς καμία διάθεση να μειώσω ή απαξιώσω όσα είπαν οι αυτοδιοικητικοί στην εν λόγω συνεδρίαση, αλλά εκείνα που ακούστηκαν και πρέπει να ενταχθούν στο σχέδιο δράσης για τον τουρισμό, είναι όσα είπε ο πρόεδρος των ξενοδόχων για τα σεμινάρια και την εκπαίδευση, την ιστοσελίδα του Δήμου και τη συμμετοχή σε εκθέσεις, με τα οποία και όλοι συμφώνησαν. Η καθαριότητα, το νερό, οι πλαζ κ.ά. είναι στις θεσμικές υποχρεώσεις του Δήμου, ούτως ή άλλως, και μάλιστα για αυτές τις υπηρεσίες και παροχές πληρώνουν οι δημότες τέλη που είναι ανταποδοτικά! Βεβαίως και χρειάζονται και η καθαριότητα και η σήμανση και η επάρκεια του νερού και όλα τα άλλα, αλλά αυτά δεν είναι σχέδιο δράσης για τον τουρισμό. Είναι, έτσι κι αλλιώς, υποχρεώσεις του Δήμου! Όπως στις υποχρεώσεις του Δήμου, της Περιφέρειας, της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση έργων υποδομής για βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της κάθε περιοχής, η στήριξη - ενίσχυση του τουρισμού και τα κίνητρα προσέλκυσης νέων τουριστικών επενδύσεων, η προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος!
Χωρίς να είμαι ειδικός ούτε και ξερόλας, δράσεις για τον τουρισμό εκτιμώ πως είναι τα σεμινάρια και η εκπαίδευση, η συμμετοχή σε εκθέσεις, η προβολή και προώθηση μέσω διαδικτύου, ΜΜΕ, διαφημίσεων και έντυπου υλικού, τα ενημερωτικά περίπτερα, οι εκδηλώσεις, οι αναβιώσεις ηθών και εθίμων, η προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων από τις τοπικές επιχειρήσεις και με τη συνεργασία Δήμου, τουριστικών επιχειρήσεων και παραγωγών - αγροτικών και εμπορικών συλλόγων κ.ά.

Το σχέδιο δράσης, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μεταξύ άλλων, αφού λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της περιοχής, πρέπει να θέτει προτεραιότητες και στόχους, να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες - δράσεις, καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ η παρακολούθηση και η αξιολόγησή του να είναι στενή και διαρκής. Και  βεβαίως, μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, πρέπει να γίνεται απολογισμός, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, επανακαθορισμός με νέες δράσεις, προτεραιότητες και στόχους!

Καλές, δε λέω, για να μη με παρεξηγήσουν (πάλι!), οι προσεγγίσεις και οι προθέσεις των αυτοδιοικητικών, αλλά πολύ καλύτερες είναι οι γνώμες, απόψεις, προτάσεις των ειδικών! Υπάρχουν άνθρωποι που με την εμπειρία και τις γνώσεις τους στο πολυδιάστατο αντικείμενο του τουρισμού μπορούν να βοηθήσουν και να «φωτίσουν» το Δήμο Τριφυλίας σχετικά το σχέδιο δράσης, άλλως επιτρέψτε μου να πω: «σχέδιο δράσης αναζητείται, stop!».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.