Συνεχιζει η κυβερνηση.Ανοιγει προσωρινα υπο εποπτεια η ΕΡΤ μεχρι τελικης αναδιαρθρωσης

- Το ΣτΕ αποφάσισε ουσιαστικά "ναι στο κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά όχι στο μαύρο" - Αγκάθι η υλοποίηση της απόφασης
- Ουσιαστικά η απόφαση αυτή είναι η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή
- Ποιός φορέας θα λειτουργήσει τη δημόσια τηλεόραση και πόσοι εργαζόμενοι μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα
Μετά από 3,5 ώρες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο κρίθηκε το μέλλον της τριτοκομματικής κυβέρνησης, αλλά και το εάν η χώρα θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε γνωστή και η απόφαση του ΣτΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ με την απόφαση ουσιαστικά να είναι
η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή στους δύο κυβερνητικούς εταίρους που τελικά δεν έγινε δεκτή τότε. 
Από τις δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη έγινε σαφές πως η τριτοκομματική κυβέρνηση διασώζεται μιας και υπήρξε καταρχήν συμφωνία και έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση όχι μόνο για την ΕΡΤ, αλλά και για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της τριτοκομματικής κυβέρνησης, ενώ θα πρέπει να διερευνήσουν και τον ανασχηματισμό που τοποθετείται μετά το τέλος του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. 
Όπως άλλωστες έγινε γνωστό από τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ο ανασχηματισμός είναι σίγουρος και σε αυτόν ακούγονται και τα σενάρια να μετέχουν τόσο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης. 
Στη νέα συνάντηση θα τεθεί και το θέμα της νέας προγραμματικής συμφωνίας, κάτι που σημαίνει πως με αφορμή την ΕΡΤ αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα στην κυβέρνηση. Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του, η συζήτηση αυτή άνοιξε με αφορμή την ΕΡΤ και διευκρίνισε πως το βασικό θέμα είναι η ανάγκη σεβασμού έτσι ώστε η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση συνεργασίας και όχι σαν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους. 

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά λέει όχι στις προχειρότητες και ξεκαθάρισε πως στην ΕΡΤ μπορεί να γίνει μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση αλλά βασισμένη σε μελέτες και αφού έχει ψηφιστεί στη βουλή. Αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ διευκρίνισε πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναστείλει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και κανείς δεν μπορεί να μαυρίσει την οθόνη, ενώ δήλωσε πως περιμένει από τον πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να την υλοποιήσει.

Διαφορετική ερμηνεία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, από αυτή που έδωσαν με δημόσιες δηλώσεις τους οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας. Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη (19/7) στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.