Ξεπέρασαν τις 1.000 οι φωλιές της Caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Επανειλημμένως έχει τονιστεί η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου για τη φωλεοποίηση της απειλούμενης με εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Ο Κόλπος φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά τη Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα
του Κόλπου και συγκεκριμένα στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού της Νέδας και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης. Ο αριθμός των φωλιών κατά τη φετινή περίοδο ωοτοκίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και να υπενθυμίσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, το οποίο, εκτός από την ανάδειξη της περιοχής, θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.
Συγκεκριμένα, μέχρι και την Πέμπτη 25 Ιουλίου ο αριθμός των φωλιών μεταξύ Νέδας και Καλού Νερού έφτασε τις 1.006, με την ωοτοκία να συνεχίζεται, τη στιγμή που στην Ζάκυνθο ο αριθμός των φωλιών έχει φτάσει στις 836. Παράλληλα, τα πρώτα χελωνάκια έχουν αρχίσει να αναδύονται από τις φωλιές και βρίσκουν με ασφάλεια τον δρόμο προς τη θάλασσα. Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε επιτευχθεί χωρίς τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών του προγράμματος, οι οποίοι έχουν έρθει από όλο τον κόσμο και, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν φέτος στην περιοχή, βρίσκονται καθημερινά στην παραλία για να προστατέψουν τις φωλιές και τους νεοσσούς.


ΘΑΡΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Απ' οτι φαίνεται δεν εκαναν τίποτε οι ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΔΕΣ του παππα. Οι Ζωή συνεχίζεται .Αυτοί δείχνουν την κακία τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τα κύαλια για τις παρακολουθισεις απο τους Παπάδες τι τα κανανε οι σπιουνοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.