Στο πόδι όλοι οι δήμοι για τις απολύσεις

Κοινη συνεντευξη Τυπου απο Νικα,Αναστασοπουλο,Κολλια
Δήμαρχοι και δημοτικοί υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα είναι στο πόδι και αντιδρούν στις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, τονίζοντας ότι οι δήμοι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν.
Στη Μεσσηνία η κοινή συνέντευξη Τύπου των δημάρχων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Τριφυλίας καταδεικνύει
την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτης Νίκας επιβεβαίωσε ότι με τις απολύσεις των εργαζόμενων ο δήμος αντιμετωπίζει πρόβλημα λειτουργίας.
Αύριο στις 8 το βράδυ στην Τρίπολη συγκαλείται η ΠΕΔ, για να υπάρξει πελοποννησιακή αυτοδιοικητική αντίδραση. Οι εργαζόμενοι στους δήμους της Μεσσηνίας που μετείχαν στην κινητοποίηση της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ κι έκλεισαν όλες τις υπηρεσίες, συνεχίζουν και σήμερα κι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις και δυναμική αντίδραση.
Στη συνέντευξη Τύπου που την παρακολούθησαν αρκετοί δημοτικοί υπάλληλοι, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας είπε ότι "ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης συρρικνώνεται συνεχώς" και σημείωσε πως "πέρα από τη μείωση των πόρων κατά 65%, έχουμε μια επίθεση με στόχο την απαξίωση του θεσμού". Μίλησε για "μια χωρίς προηγούμενο ανασφάλεια στους κόλπους των υπαλλήλων, δε γνωρίζουν τι θα τους βρει αύριο".
Επεσήμανε ότι "για το Δήμο Καλαμάτας το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο" και ενημέρωσε πως "14 ΙΔΑΧ μετακινήθηκαν, 10 με Stage πρόκειται να απολυθούν, φεύγουν 29 σχολικοί φύλακες και 18 δημοτικοί αστυνομικοί". Τόνισε ότι «αν καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία, ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Καλύπτει 28 αρμοδιότητες και δεν μπορεί να τις καλύψει η Ελληνική Αστυνομία». Για την προσφορά των σχολικών φυλάκων διευκρίνισε ότι "ο δήμος έχει 92 σχολεία που στεγάζονται σε 75 κτήρια. Είναι οι φρουροί των υποδομών με 700-800 ευρώ. Δεν είχαμε βανδαλισμούς, καταστροφές στα σχολεία,
περιφρουρούσαν κάθε νύχτα τη δημόσια - δημοτική περιουσία". Και αμφισβήτησε αν θα είναι μεγαλύτερα τα κέρδη από την κατάργηση των μισθών τους, από τις ζημιές στα σχολικά κτήρια.
"Εχουμε πρόβλημα λειτουργίας", επανέλαβε ο δήμαρχος και επεσήμανε: "Εχουμε ζητήσει να γίνει ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με μελέτη, προγραμματισμό, αξιολόγηση, και να απομακρυνθούν οι επίορκοι, αλλά τίποτα από αυτά δε γίνεται". Εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και δήλωσε ότι "θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες μας, γιατί είναι απαραίτητοι παράγοντες για τη λειτουργία του δήμου". Σημείωσε πως "ο καθένας μπαίνει μπροστά στις ευθύνες του, να πει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι" - εξηγώντας ότι "χειμάζεται ένας κόσμος και περιμένει να δει μια συμπαράσταση". Ενημέρωσε, επίσης, ότι στην αυριανή συνεδρίαση της ΠΕΔ θα λάβουν το λόγο εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών κινήσεων, κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας δήλωσε τη συμπαράστασή του, σημείωσε ότι "δεν πρέπει να καταργούνται δομές στην αναζήτηση" και ξεκαθάρισε: "Οχι στα οριζόντια μέτρα και είμαστε επιφυλακτικοί και στα κάθετα". Μίλησε για σοβαρά ζητήματα στοιχειώδους ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της κοινωνίας και διευκρίνισε: "Να υπερασπιστούμε την κοινωνία, που υπηρέτης της είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση". Εκτίμησε πως "κακώς δεν έχει γίνει η ανασυγκρότηση του κράτους. Δεν αξίζει στους δημοτικούς υπαλλήλους αυτή η μεταχείριση". Και ζήτησε "η αυτοδιοίκηση που τείνει να γίνει ετεροδιοίκηση, να βρει την ισορροπία της και να αφεθεί στον κοινωνικό της ρόλο".
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε ότι "είναι πολύ μεγάλο το τίμημα που έχει πληρώσει η Αυτοδιοίκηση". Επεσήμανε πως "δε θα έπρεπε να υπάρχει μια τέτοια μεταχείριση στην Αυτοδιοίκηση" και ζήτησε αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια. Παρατήρησε ότι "η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας δημιουργεί πρόβλημα και στο Δήμο Μεσσήνης" και ζήτησε αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας στους υπαλλήλους".


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.