Χωρίς καντίνες, φεύγει ο κόσμος και ερημώνουν οι παραλίες…

Του Η.Γιαννοπουλου απο το ''ΘΑΡΡΟΣ''
Παραλια Αγιαννακη
Με το θαλάσσιο μέτωπό της να βρέχεται από το Ιόνιο, η Τριφυλία, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις στο «Θ»,διαθέτει υπέροχες παραλίες, που κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από λουόμενους! Δαντελωτές παραλίες, χρυσαφένιες αμμουδιές για όμορφες στιγμές και «αποδράσεις» χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς, παιχνιδιών στην άμμο και τη θάλασσα! Μικροί και μεγαλύτεροι έχουν
το δικό τους σημείο αναφοράς. Από τις πλέον γνωστές και πολυσύχναστες μέχρι τις απόμερες και ήσυχες. Παραλίες που χαίρονται οι λουόμενοι, Έλληνες και ξένοι, μόνιμοι κάτοικοι ή επισκέπτες της περιοχής.
Φέτος, ωστόσο, υπάρχουν παραλίες που μαραζώνουν, χωρίς κόσμο, χωρίς καντίνες, χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες. Όχι, δε «χάλασαν» οι παραλίες, ούτε η θάλασσα, ούτε και το φυσικό περιβάλλον! Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, τα νερά καταγάλανα και οι παραλίες μοναδικές. Μοναδικές αλλά και «ολομόναχες» είναι αυτό το καλοκαίρι - παρόλο που πλησιάζουμε στα μέσα Ιουλίου και κορυφώνεται η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών και η επισκεψιμότητα στην περιοχή – οι παραλίες στην Ελαία, τον Αγιαννάκη και το Βουνάκι της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος, καθώς και η παραλία του Καρτελά στην Κυπαρισσία.
Ο λόγος; Αν όχι ο μοναδικός, σίγουρα ο κυριότερος είναι ότι φέτος – και μέχρι στιγμής – το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δεν έχει δώσει άδεια στο Δήμο Τριφυλίας για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού από την Κυπαρισσία μέχρι την Ελαία, όπου είναι η περιοχή Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας». Δεν έχει δώσει άδεια και έγκριση το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή, για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες, όπως κάθε χρόνο μέχρι και πέρυσι έδινε!
Χωρίς καντίνες, χωρίς ομπρέλες, χωρίς ξαπλώστρες, πώς να πάει ο άλλος στην παραλία; Να μην μπορεί να πιει ούτε νερό;

Η παραλία της Ελαίας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για το τροπικό περιβάλλον που θυμίζει, με το πευκοδάσος και την απέραντη αμμουδιά! Κάθε χρόνο λειτουργούσε καντίνα και αναπτύσσονταν ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών από παντού! Τέτοια εποχή, στην παραλία της Ελαίας, δεν έπεφτε καρφίτσα! Προχθές το μεσημέρι, ήταν – δεν ήταν πέντε, έξι άτομα για μπάνιο! Η εικόνα της άδειας παραλίας μόνο θλίψη σκορπίζει.
Λίγο πιο δίπλα, νότια, είναι η παραλία του Αγιαννάκη. Χωρίς καντίνα, χωρίς ομπρέλες και χωρίς ξαπλώστρες φέτος, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες χρονιές. Προχθές το μεσημέρι, μία οικογένεια ήταν στην παραλία για το μπάνιο της!

Στο Βουνάκι, ούτε ψυχή!
Στον Καρτελά Κυπαρισσίας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε καντίνα και υπήρχαν ομπρέλες και ξαπλώστρες, η παραλία έσφυζε από ζωή και κόσμο, νεαρόκοσμο κυρίως, αλλά και μεγαλύτερους! Προχθές, μόνον ένας άνθρωπος ήταν εκεί και έκανε μπάνιο.
Ο Δήμος Τριφυλίας, όπως ρώτησα και με πληροφόρησαν, έχει αποστείλει εγγράφως σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΚΑ (όπως έκανε κάθε χρόνο) εδώ και δύο μήνες – ενδεχομένως και με κάποια καθυστέρηση ίσως –, αλλά ακόμα δεν έχει απαντήσει! Δεν ξύπνησαν μια μέρα στο ΥΠΕΚΑ και αποφάσισαν να μη δώσουν άδεια για την απλή χρήση αιγιαλού στις συγκεκριμένες παραλίες!

Η παραλιακή περιοχή, από την Κυπαρισσία μέχρι την Ελαία, είναι Natura, προστατευόμενη περιοχή, για τη θαλάσσια χελώνα και τις αμμοθίνες. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της προστασίας της περιοχής αυτής, που αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και προστατεύεται από την Ε.Ε. με το δίκτυο Natura, μετά από αναφορές, καταγγελίες και την Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε. για παραβάσεις Κοινοτικής Οδηγίας, δεν έχει δοθεί άδεια για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες, ακριβώς – προφανώς – επειδή κάποιοι φωστήρες του ΥΠΕΚΑ, με ακραίες, άκριτες και αδιάκριτες περιβαλλοντικές και οικολογικές ευαισθησίες, θεωρούν ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον και προκαλούν οχλήσεις στο οικοσύστημα!

Επίσης, είναι γνωστή και η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε τμήμα της περιοχής Natura, από το Μπραζέρι του Καλού Νερού μέχρι την Ελαία, «μπλοκάροντας» με αυτό τον τρόπο επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης κατοικιών στη συγκεκριμένη περιοχή, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, με 20 ψήφους, να αποφασίζει το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης ότι δε συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και το πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης!

Η ανέγερση κατοικιών, με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης αναστολής, «μπλοκαρίστηκε». Η προστασία του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας δεν εξαντλείται, όμως, μόνο στο «μπλοκάρισμα» της ανέγερσης κατοικιών, αλλά περιλαμβάνει – και θα περιλαμβάνει – και άλλα μέτρα διατήρησης, προστασίας και διαχείρισης της περιοχής. Όπως φαίνεται, μέσα σε αυτά εντάσσεται το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ δεν έχει δώσει άδεια για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες στην περιοχή Natura! Σε αντίθεση με όσα διακήρυτταν και διαβεβαίωναν τόσο η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ (από τη ΔΗΜ.ΑΡ.), Μάρω Ευαγγελίδου, όσο και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ (της Ν.Δ.), Σταύρος Καλαφάτης, ότι για την προστασία της περιοχής Natura δε θα επιβληθούν καθολικές απαγορεύσεις και γενικευμένοι περιορισμοί!

Μπορεί, βέβαια, κάποιος να πει ότι, έτσι, χωρίς κόσμο και χωρίς «οχλήσεις», από τους ανθρώπους και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αναζωογονείται το περιβάλλον και ανασαίνουν οι συγκεκριμένες παραλίες, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα και δίχως να εγκυμονούν κίνδυνοι για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας!

Είναι μία άποψη! Η εικόνα, πάντως, που παρουσιάζουν χωρίς καντίνες, ομπρέλες, ξαπλώστρες, χωρίς κόσμο, μόνες και έρημες, μάλλον δείχνει πως οι παραλίες στην Ελαία, τον Αγιαννάκη, το Βουνάκι και τον Καρτελά ερημώνουν και μαραζώνουν!
Στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα έχει αναδειχθεί από κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής με ποικίλα σχόλια. Γιατί δεν έχει τεθεί και συζητηθεί αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας; Κανένας από τους θεσμικούς και συλλογικούς φορείς δεν ενδιαφέρεται; Κανέναν δε νοιάζει το γεγονός ότι ο κόσμος φεύγει από τις παραλίες και οι παραλίες ερημώνουν; Για την προστασία της περιοχής και την αποτροπή της «τσιμεντοποίησης», σύμβουλοι, σύλλογοι, φορείς, κάτοικοι φώναζαν! Για να πιέσουν το ΥΠΕΚΑ να δώσει άδεια για την απλή χρήση αιγιαλού, κανένας δε μιλάει! Γιατί;

Υ.Γ.: Μη σπεύσει κανείς να με ερμηνεύσει και «μπλέξει» το «όχι» του Δ.Σ. Τριφυλίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης κατοικιών με τις καντίνες. Η αναφορά έγινε για να αναδειχθεί πως για την πρώτη περίπτωση, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, υπήρξε αντίδραση, που έφερε αποτέλεσμα, ενώ για τις καντίνες, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, που φέτος δεν υπάρχουν και έφυγε ο κόσμος από τις παραλίες, δε μιλάει κανένας!

15 σχόλια:

 1. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ..ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΗΡΕΜΗ ΠΑΡΑΛΙΑ..ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΑΒΑΤΕ ΣΑΝΙ ΚΑΙ ΑΙ ΛΑΓΟΥΔΗ..ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΣΚΟΤΙΖΕΤΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν ήσυχες παραλίες. Πού μπορούν να κολυμπήσουν και να χαλαρώσουν.
  Δεν τους αρέσει το θόρυβο και την πολυκοσμία ... ούτε αισθάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν για μία ξαπλώστρα.
  Κάθε παραλία πρέπει να εκτιμηθεί για αυτό που είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. NA EΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!! ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ!!!! ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΘΑΝΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΒΙΑΣΑΝΕ ΤΙΣ ΗΡΕΜΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ.ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΗΛΑΓΟΥΔΙ ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΦΑΣΑΡΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν κατάλαβα δηλ για να παμε παραλία θέλουμε οπωσδήποτε ξαπλώστρα και νερό?κανείς δεν έχει νερό στο σπίτι του να πάρει μαζί του?η ομπρέλα ?απο την άλλη μεριά καλό είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με ολα αυτά κάτι που δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια και μας έρχεται απότομο τώρα και εαν τηρούνται οι προδιαγραφές και αυτοί που λειτουργούν τις καντίνες έχουν έστω και στο ελάχιστο πειβαλοντική συνείδηση κάτι μπορεί να γίνει.Γιατί στη χώρα μας η μαγκιά ( ) είναι να είσαι Ελληνάρας οχι Ελληνας .Διότι ο Ελληνάρας σημαίνει οσο πιο πολλές γόπες πετάς στο δρόμο τα σκουπίδια σου παντού και οση πιο πολύ ώρα κάθεσαι στην ξαπλώστρα τόσο πιο μάγκας είσαι .Ας μάθουμε λοιπόν οι περισσότεροι απο εμας να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας να πετάμε τις γόπες στο τασάκι και μετά μπορεί να καταφέρουμε να διαχειριστόυμε και καμιιά καντίνα σε αρμονία με το περιβάλον και και να κερδίζουμε αμφότεροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. σασ βλεπω που πατε ολοι σασ στισ ηρεμεσ παραλιεσ γι΄αυατο δεν εχουνε ψυχη.ποιονε κοροιδευετε ρε σεισ??????κοψτε το παραμυθι οτι σασ υποχρεωνανα να πληρωνετε.οσοι θελανε δεν καθοσαντε στισ ξανπλωστρες κ δεν παίρνανε καφε από τισ καντινεσ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κ.Γιαννοπουλε,
  Οι παραλίες είναι έρημες γιατί δεν υπάρχει κόσμος και δεν υπάρχουν λεφτά και για να πας απο Κυπαρισσία Αι γιαννάκη θέλεις 10ευρω βενζίνα με την τιμή που έχει.Επιπλεόν τόσα χρόνια οι καταστηματαρχες της πόλεως έκαναν παράπονα(και κάποιοι και μηνυσεις) για τις καντίνες οτι ενώ αυτοί πληρώνουν φόρους ΔΕΗ κτλ ο κόσμος δεν ερχετε στον Αι λαγούδι, φέτος είναι μάλλον πιο χαρούμενοι είναι!Τέλος μάλλον δεν πήγατε ούτε στον Αι Γιαννάκη ούτε στον Μπούζι του Αγίου Πνέυματος να δείτε εαν και πόσο κόσμο είχε και έαν τα μαγαζία ,ταβέρνες κτλ είχαν δουλεία και εάν ήταν χαρούμενοι οι ιδιοκτήτες.
  Εν κατακλείδι πρέπει σαν δημοσιογράφος να αποφασίσετε που στέκεστε δεν γίνεται να είστε και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΓΙΔΙΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΔΙΑ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ.....Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΛΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΗ.ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΛΑΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΑΓΚΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΓΛΩΣΣΑ..Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 2-4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΦΥΓΕΙ Ο ΠΑΤΟΣ...ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΠΟΥΛΟ ΟΛΟΙ,ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΙΓΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κρίμα που δεν υπάρχουν σχόλια και στο Θάρρος να φανεί τι λεει ο Κόσμος. Ποιός Κυπαρισσίωτης πήγαινε στο Μπούζι και Αιγιαννάκη? Σχεδόν κανένας όποτε περισσεύει η υποκρισία στο άρθρο νομίζω.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οι παραλιες ισα ισα τοσο καιρο με τις καντινες παραμενανε καθαρες ,για πηγαινετε τωρα ουτε κοσμος ουτε τιποτα,και τα σκουπιδια τόνοι.γι αυτο δεν παει μπροστα αυτος ο τοπος.και οσο για τις ξαπλωστρες ειχες το δικαιωμα με ενα μπουκαλακι νερο που θα επερνες να καθοσουν σε αυτες.οποιος δεν ηθελε πηγαινε παραπερα και ολα μια χαρα. αλλα τι λεμε τωρα εδω ,μηνύσεις που πέφταν τα παλαιότερα χρόνια να δείτε.Απο την Πατρα εκανε ο αλλος στην Κυπαρισσια και ο αλλος στην Κυπαρισσια στον αλλον απο χιο για ηχορυπανση και οτι αλλο θες.Αλλα δεν πειραζει πιασαμε πατο πατριωτες....λιγο λιγο συνεργασια και οχι ρουφιανια να υπηρχε θα ηταν ολα ωραια.Και οπως βλεπω αλλοστε πολλοι ειναι οι κυπαρισσιοι που λουοντε σε στομιο πυλο και περα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Natura ήταν από πάντα η περιοχή. Τόσα χρόνια δηλ. ήταν παράνομες οι καντίνες που λειτουργούσαν? Έπρεπε να έρθει ο εφοπλιστής "Κότινος" για να ανοίξουν κάποια θέματα? Προσωπικά πιστεύω ότι οι Κυπαρισσιώτες δεν πρέπει να έχουν γνώμη για αυτές τις παραλίες επειδή ακριβώς, δεν έχουν περάσει ούτε από έξω... Ο Δήμος να επισπέυσει τις διαδικασίες, ώστε να ανοίξουν οι καντίνες άμεσα. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι κι αυτός θα είναι κερδισμένος από τις αναθέσεις που θα γίνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλά κρασιά σύντροφοι. Οι παραλίες είναι άδειες και μερικοί το χαβά τους. Αν πήγαινε ο Κυπαρίσσιος στον Αγιαννάκη και το Μπούζι είναι το πρόβλημα ή εάν και εκείνοι που πηγαίνανε τώρα την κάνανε για άλλες παραλίες? Καντίνες δεν γίνανε πουθενά από την Κυπαρισσία μέχρι το Μπούζι. Ο "ματσό" που σχολίασε ας πάει και στο Costa Navarino. Οι Κυπαρισσιώτες με τις αφραγκίες Καρτελά πηγαίνανε και φέτος οι μπρούκληδες με τις μαγκιές τους διώξανε την καντίνα των παιδιών που εκεί πέρα καθαρίζανε κι έλαμπε η παραλία. Τραβάτε μια βόλτα να δείτε ρε φραγκάτοι οικωλόγοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. τα μνημονιακα λαμογια βγαζουν γλωσσα κ αλλαζουν τριχωμα για τισ εκλογεσ.πουλο θα παρουν και θα μωροξουν τα κουβαρντοπαιδα που δεν ντρεπονται να βριζουν το κοσμο για τισ κυβερνησεισ που ψηφιζανε κ φαγανε τα λεφτα του.παιχτε το μαγκεσ οσο σασ περνει ερχεται κ η σειρα σασ να τον πιειτε κ τοτε να δω κ@λαρακια.ματσο φραγατοι κοφτε με την ανεση θα πληρωσετε κ γελαμε.που καλλαει η αφραγκια με τισ καντινεσ κ τουσ κυπαρισσιωτεσ ρε γομαρια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. οπως αναφερθηκε απο καποιους το προβλημα με την ελλειψη λουομενων ειναι οτι δεν εχει ερθει κοσμος στην περιοχη. δεν υπαρχει ψυχη. αν το προβλημα ηταν οι καντινες τοτε θα περιμενε κανεις οτι σε αυτες που υπαρχουν θα υπηρχε περισσοτερη κινηση. οταν ομως και αυτες βαρανε μυγες, τοτε ειναι ευλογο οτι αλλο ειναι το προβλημα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Κ. Γιαννόπουλε,

  Ευτυχώς που αυτοί που ψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο είχαν καλύτερη, αντικειμενικότερη και όχι τόσο στενόμυαλη κρίση.
  Προσωπικά όσες φορές πήγα στις παραλίες που αναφέρατε, ακόμα και όταν υπήρχαν οι καντίνες που λέτε, οι παραλίες ήταν άδειες. Ή μάλλον όσο άδειες χρειάζεται για περιοχή που προστατεύεται. Και ο δήμος καλά θα κάνει να αναδεικνύει το ότι είναι προστατευόμενη περιοχή αλλά και το ότι οι ντόπιοι σέβονται αυτό το γεγονός. Έτσι θα τραβήξετε περισσότερο ποιοτικό τουρισμό και δε θα μας περνάνε για αμόρφωτους Ελληναράδες που δε σέβονται τίποτα.
  Πέρα όμως από τις συγκεκριμένες παραλίες, ο κόσμος έχει βαρεθεί να πηγαίνει σε παραλίες όπου γίνεται πανικός από ξαπλώστρες και τα συναφή.
  Πριν γίνουν μόδα τα beach bar και οι ξαπλώστρες - σίγουρα θα θυμάστε αυτή την εποχή - τι κάνατε για το νερό και το φαγητό σας;
  Αν ξαναγυρίσουμε σε αυτό που κάναμε τότε ίσως να ξαναπηγαίνει κόσμος για μπάνιο γιατί θα του μένει και κανένα ευρώ στην τσέπη. Προς το παρόν όσοι θέλετε να συνεχίσετε την άσκοπη σπατάλη και ψευτοπολυτέλεια, μάλλον θα κάθεστε σπίτια σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.