Κινδυνευει η Νεδα.Θα συνεχισει να υπαρχει το μαγευτικο πρασινο;

To φαραγγι της Νεδας και πιο συγκεκριμενα η χλωριδα των πλατανων,κινδυνεύει σοβαρά, από το μύκητα του μεταχρωματικού έλκους, έναν τύπο καρκίνου των φυτων που ξεραίνει τα πλατάνια.
Ήδη έχουν ξεραθεί δύο πλατάνια, ένα μικρό και ένα μεγάλο, στην κολυμπήθρα του
μεγάλου καταρράκτη.
Η φυτικη ασθένεια μεταδίδεται πανεύκολα, γι’ αυτό και έχει πάρει χαρακτηριστικά επιδημίας σε μερικές περιπτώσεις.
Αν πράγματι τα δύο δέντρα στη μεγάλη κολυμπήθρα έχουν ξεραθεί από το συγκεκριμένο μύκητα, τότε δυστυχώς το πιθανότερο είναι να ασθενήσουν και τα υπόλοιπα πλατάνια! Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, σε δηλώσεις του σε τοπικο μεσο, σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό τα δέντρα να έχουν ξεραθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, κάτι όμως που για να επιβεβαιωθεί 100% πρέπει να γίνει η σχετική ανάλυση στο εργαστήριο. Όπως τόνισε, η Μεσσηνία και ειδικότερα περιοχές στο κέντρο και στα δυτικά του Νομού είναι από τις πρώτες που επλήγησαν από το συγκεκριμένο μύκητα.
Εγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχει ακόμη και η λύση ώστε να μη μεταδίδεται η ασθένεια από ένα μολυσμένο πλατάνι στα επόμενα, είναι η εκρίζωσή του και το κάψιμό του. Τέτοιο πράγμα όμως είναι αδύνατο να γίνει, γιατί στην Ελλάδα τα πλατάνια είναι βασικό είδος της χλωρίδας και φύονται παντού. Δεν υπάρχει λοιπόν δυνατότητα τέτοιας αντιμετώπισης μέσα σε φαράγγια, σε βουνά κ.λπ. Μόνο σε πλατάνια που βρίσκονται σε πλατείες πόλεων και οικισμών θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις, εφόσον βέβαια το κράτος χορηγούσε τις απαιτούμενες πιστώσεις. Ο μύκητας μεταδίδεται από ένα άρρωστο δέντρο σε ένα άλλο είτε μέσα από το νερό είτε με εργαλεία και αγροτικά μηχανήματα. Το υγιές πλατάνι θα νοσήσει όταν ο μύκητας έρθει σε επαφή με κάποιο τμήμα του δέντρου όπου έχει κοπεί κάποιο κλαδί ή έχει οποιαδήποτε αμυχή.
Γι’ αυτό και με ρυθμιστική απαγορευτική διάταξη των δασικών υπηρεσιών έχει απαγορευτεί η πραγματοποίηση εργασιών σε πλατάνια με μηχανήματα που προηγουμένως δεν έχουν απολυμανθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης επιβάλλεται πλέον και κατά την εκτέλεση διαφόρων δημόσιων έργων. Επισημαίνεται ειδικότερα ότι στην απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του δρόμου Καλαμάτας-Ριζόμυλου, ένας από τους όρους προβλέπει τα εξής:
«Εξαιτίας του γεγονότος ότι στην περιοχή υλοποίησης του έργου έχει εμφανιστεί η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους Πλατάνου, λόγω του επιβλαβούς μύκητα Ceratocystis Fibriata f. Platani, κατά την εκτέλεση των εργασιών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αναφερόμενα στην υπ’ αριθμ. 11085/40/16-12-2009 Δασική Απαγορευτική Διάταξη Υλοτομίας Πλατάνου και τα σχετικά μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του μύκητα που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 119999/22-9-2004 ΚΥΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.