Με ολική καταστροφή κινδυνεύει το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Μπορεί να έχουν ακουστεί πολλές υποσχέσεις, πολλά για μελέτες, πολλά για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του λιμανιού της Κυπαρισσίας, αλλά ο χρόνος περνά και δεν έχει γίνει το παραμικρό. Μάλιστα περνά ο πολύτιμος χρόνος του καλοκαιριού, που ενδείκνυται για τέτοια έργα και όπως επισημαίνουν οι αλιείς της περιοχής αν έρθει ο χειμώνας και βρει το
λιμάνι σε αυτή την κατάσταση, χωρίς καμία παρέμβαση επιδιόρθωσης των ζημιών που έχει υποστεί στον προσήνεμο μόλο, πλέον η ολική καταστροφή του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Από το λιμάνι αυτό η περιοχή μπορεί να προσδοκούσε πολλά για την αναπτυξιακή της προοπτική. Πλέον έχει γίνει ζητούμενο ακόμη και η ύπαρξή του για να μπορούν να ελλιμενίζονται οι ψαρόβαρκες της περιοχής. Αν και μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί ότι η μελέτη για την αποκατάστασή του έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά της Περιφέρειας, ωστόσο η χρηματοδότηση δεν έχει εξασφαλιστεί. Στην πριν λίγο καιρό συνάντηση του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, φάνηκε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της χρηματοδότησης.
Οι αλιείς εμφανίζονται απογοητευμένοι από την κατάσταση αυτή και μιλούν για κοροϊδία, ενώ επισημαίνουν ότι το χειμώνα κανείς δεν θα αφήσει την βάρκα του μέσα στο λιμάνι, αφού αν παραμείνουν εκεί σίγουρα θα βουλιάξουν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σίγουρα θα καταρρεύσει και το υπόλοιπο κομμάτι του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας Κώστας Ροϊλός μας επισήμανε: "Υπάρχει κοροϊδία, μεγάλη κοροϊδία με το θέμα του λιμανιού. Παρόλο που ο κ. Τατούλης είχε πει όταν το επισκέφθηκε ότι η μελέτη είναι έτοιμη, μετά από 3 μήνες ακούσαμε ότι ολοκληρώθηκε. Μας είχαν πει μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν έργα. Πού είναι; Από ό,τι φαίνεται έτσι θα μείνει. Η κατάσταση το χειμώνα που θα έρθει, θα είναι ακόμη χειρότερη. Το σίγουρο είναι πως αν μείνει έτσι, θα γκρεμιστεί και το υπόλοιπο, τόσο ο παλιός προσήνεμος μόλος όσο και ο καινούργιος και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Από ό,τι βλέπουμε όμως γενικά για το λιμάνι δεν γίνεται τίποτα, δεν υπάρχει καθαριότητα, φωτισμός, τα ιστιοφόρα μπαίνουν στο λιμάνι χωρίς να υπάρχουν φάροι. Κανείς από το δήμο δεν έχει ενδιαφερθεί για την κατάσταση αυτή. Οι κολόνες από την πρώτη εργολαβία έχουν πέσει και κανένας δεν ενδιαφέρεται, έχει αφεθεί στην τύχη του. Για ποια ανάπτυξη και τουρισμό να μιλάμε όταν δεν ενδιαφέρεται κανείς; Παρά τις υποσχέσεις που έχουμε ακούσει, δεν έχει γίνει τίποτα. Είχα πει από την αρχή ότι θα μείνει έτσι και δυστυχώς βγαίνω αληθινός".
Από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας ο Νάσος Σμέρδης μας τόνισε: "Το λιμάνι είναι μια υπόθεση για την οποία την κύρια ευθύνη έχουν αυτοί που διαχειρίστηκαν το κατασκευαστικό κομμάτι του και συνυπεύθυνη είναι η δημοτική αρχή με την αδιαφορία της. Το διαλυμένο λιμάνι θα διαλυθεί ακόμη περισσότερο, αφού δεν υπάρχει κανένα φως ότι τρέχουν οι διαδικασίες. Αν ο χειμώνας το βρει σε αυτή την κατάσταση, το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρχει πλέον λιμάνι. Τα χρήματα που δόθηκαν για την 2η φάση κατασκευής του λιμανιού της Κυπαρισσίας θα πάνε όλα στην θάλασσα. Εμείς από την πρώτη στιγμή φωνάζαμε για όλα αυτά, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.
Ηρθε και ο κ. Τατούλης, έκανε την παρουσία του και από εκεί και πέρα τίποτα. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την υπόθεση του λιμανιού και κυρίως για τον τρόπο που λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες. Λιμάνι για εμάς δεν υπάρχει για το χειμώνα. Ολοι θα βγάλουμε από μέσα τις βάρκες μας, αφού ξέρουμε πως αν μείνουν μέσα θα βουλιάξουν".
Από τον πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ερωτηθείς για το ζήτημα του λιμανιού μας είπε: "Το λιμάνι Κυπαρισσίας εξακολουθεί να είναι στον πρώτο βαθμό ενδιαφέροντος του Δήμου Τριφυλίας. Θεωρώ ντροπή την κατάρρευση του λιμανιού. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε για την αξιοποίηση και υλοποίηση της εκδηλωμένης πρόθεσης του περιφερειάρχη για την αποκατάσταση της ζημιάς πριν έρθει ο νέος χειμώνας. Θα επιδιώξουμε και σε συνεργασία μαζί του αλλά και μόνοι μας, παρά το γεγονός ότι για το λιμάνι δεν έχει αρμοδιότητα ο δήμος, να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σύμφωνα με την συνταχθείσα μελέτη της Περιφέρειας. Θα απευθυνθούμε και στο υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και σε κάθε αρμόδιο για την χρηματοδότηση του έργου, αφού -όπως κατ' επανάληψη έχουμε δηλώσει- το λιμάνι της Κυπαρισσίας είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία στην αναπτυξιακή προοπτική που υπάρχει για την περιοχή. Ανεξάρτητα πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι, πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση".


Κ.Μπ.
EΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.