Αρθρο-παρεμβαση: Θα απορροφήσει τις πιστώσεις του ΥΠΕΣ για την εξόφληση των ληξιπρόθεμων οφειλών του ο δήμος Τριφυλίας;

Tου Δημήτρη Α. Δριμή
εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Παρασκευή 13-9-2013, ο πρόεδρός της κ. Ασκούνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ πως υπάρχουν 480 εκατομμύρια ευρώ, από ένα αρχικό ποσό 850 περίπου εκ. ευρώ, που παραμένουν αδιάθετα με ευθύνη των δήμων. Το ποσό αυτό, που είναι δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου, αφορά σε
επιχορήγηση των δήμων, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μέχρι και το έτος 2012. Τα χρήματα, όμως, αυτά, εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν απορροφηθούν από τους δήμους, για τους οποίους προορίζονται, θα διατεθούν για κάλυψη άλλων αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού. Θα τα χάσουν δηλαδή οι δήμοι, εάν αδιαφορήσουν.
Την Τετάρτη 25-9-2013 διάβασα στην εφ. Ελευθερία, σελ. 4, πως «ούτε ένα ευρώ δεν έχει απορροφήσει ο δήμος Τριφυλίας από την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών και η οποία αφορά την είσπραξη χρημάτων με τα οποία θα πληρώσει ο δήμος τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του».
Η μέρα, ως γνωστόν, στο δήμο Τριφυλίας ξεκινάει αργά. Η αυτοδιοικητική ανυπαρξία τείνει να γίνει παροιμιώδης. Η τάξη δε στη διαχείριση των οικονομικών είναι άγνωστη έννοια για τη δημοτική αρχή. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Έστω και αργά, όμως, οι υπηρεσίες του δήμου απέστειλαν στοιχεία στο υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, με την υπ`αρίθμ. 26762/2-7-2013 απόφασή του, ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 2.605.001,00 ευρώ στο δήμο Τριφυλίας, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Η διαδικασία εξόφλησης είναι πλέον ευθύνη του δήμου και τα ερωτήματα είναι εύλογα:
Τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή; Θα εξοφλήσει τις πιστοποιημένες οφειλές της, ώστε να ανακουφιστεί οικονομικά ο δήμος και να ανακτήσει μέρος της χαμένης αξιοπιστίας του στην αγορά; Θα φροντίσει να εισπράξουν τα χρήματα οι τελικοί δικαιούχοι στο χρόνο που απομένει, όπως έχουν ήδη κάνει άλλοι δήμοι ή θα αφήσει να χαθεί η σχετική επιχορήγηση; Κατανοεί τη σημασία της εξόφλησης των οφειλών, για την τοπική οικονομία, για τους εργολάβους, τους επαγγελματίες, τους προμηθευτές και τα επαγγέλματα με τα οποία αυτοί συναλλάσσονται; Κατανοεί ότι με τη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την απουσία χρήματος από την αγορά και την αδικαιολόγητη στάση πληρωμών του δήμου, πολλοί από τους παραπάνω κινδυνεύουν με αφανισμό;
Ο δήμος θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Η μέχρι σήμερα, όμως, λειτουργία της δημοτικής αρχής δεν επιτρέπει αισιοδοξία.
Μέχρι σήμερα το μόνο που φαίνεται να ενδιέφερε τη δημοτική αρχή ήταν η επιλεκτική εξόφληση πιστοποιημένων οφειλών καθώς και η παράτυπη πληρωμή μη πιστοποιημένων σε φίλους της. Φαίνεται πως το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η πληρωμή αναδόχων με απλές βεβαιώσεις (!) τέως δημάρχων περί οφειλών σε εργολάβους. Βεβαιώσεις χωρίς καν σχετικό πρωτόκολλο των τέως δήμων. Βεβαιώσεις, δηλαδή, για οφειλές για τις οποίες δεν υπάρχουν καν αναθέσεις, συμφωνητικά και πιστοποιήσεις ή παραλαβές από τα αρμόδια όργανα των τέως δήμων. Τέτοιες, δυστυχώς, πληρωμές, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βαρύνουν τους δημότες, ακόμα και με αδικαιολόγητες κατασχέσεις ανταποδοτικών τελών. Κατασχέσεις δημοτικών χρημάτων που έγιναν, γιατί παραιτήθηκε η δημοτική αρχή από την άσκηση των ενδίκων μέσων υπεράσπισης του δήμου.
Το μόνο που, ευσυνείδητα, προσπαθεί να επιτύχει η δημοτική αρχή είναι, με διάφορες μεθοδεύσεις, να μην αποτυπωθεί σε ποιούς τέως δήμους αντιστοιχούν αυτές οι παράτυπες οφειλές και πληρωμές. Ματαιοπονούν.
Ας φροντίσουν τέλος, έστω και τώρα, να μην χαθούν και αυτές οι πιστώσεις του ΥΠΕΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.