Δις ισόβια στον Αλβανό που σκότωσε τον 87χρονο στο Κρυονέρι Τριφυλιας

Την ποινή των δις ισοβίων άκουσε προχθες βράδυ από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας ο 39χρονος Αλβανός που πέρυσι στις 15 Δεκεμβρίου χτύπησε με ξύλο στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, έναν 87χρονο στο Κρυονέρι Τριφυλίας, την ώρα που βρισκόταν στην αυλή του, προκειμένου να του αποσπάσει 125 ευρώ.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη
ψυχική κατάσταση και ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Σοβαρά χτυπημένος
Η δίκη το πρωί ξεκίνησε με τις καταθέσεις των αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση. Αστυνομικός του Τμήματος Κοπανακίου κατέθεσε ότι εκείνο το βράδυ δέχτηκε τηλεφώνημα από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι βρέθηκε τραυματισμένος ο γέροντας, ο οποίος δε φαινόταν να έχει χτυπήσει μόνος του.
Ο ίδιος τον ενημέρωσε πως νωρίτερα του είχε τηλεφωνήσει ο κατηγορούμενος, λέγοντας ότι κάποιος χτυπάει την πόρτα και τα παράθυρα στο παλιό σχολείο που διέμενε προσωρινά και έχει φοβηθεί. Τον κάλεσε να πάει εκεί, αλλά αυτός δεν πήγε.
Ο κάτοικος ενημέρωσε τον αστυνομικό ότι στη συνέχεια πήρε τηλέφωνο και είπε το ίδιο σε ομοεθνή του, με τον οποίο συναντήθηκε λίγο αργότερα. Αντί, όμως, να πάνε σπίτι του ομοεθνούς του, του ζήτησε να πάνε βόλτα στη βρύση του χωριού, απ’ όπου αναγκαστικά θα περνούσαν μπροστά από το σπίτι του θύματος.
Ο ομοεθνής του τού είπε ότι δε θέλει να πάει βόλτα, ενώ ο κατηγορούμενος επέμενε και ξεκίνησε μόνος του. Φτάνοντας έξω από το σπίτι του θύματος φώναξε στον ομοεθνή του ότι ο 87χρονος είναι πεσμένος.
Ο αστυνομικός κατέθεσε πως, όταν πήγε στο χωριό, είχαν μεταφέρει τον παππού στο κρεβάτι, ήταν πολύ χτυπημένος και όσες φορές κι αν τον ρώτησε, του έλεγε μόνο ότι κρυώνει. Από διάφορα στοιχεία στο χώρο κατάλαβε ότι κάποιος τον είχε χτυπήσει, ενώ όταν έφτασε, εκεί βρίσκονταν ο κατηγορούμενος, το ζευγάρι των Αλβανών που ήταν μαζί και ο κάτοικος που τον είχε ειδοποιήσει. Επίσης, ανέφερε πως είχε προθυμοποιηθεί ο ίδιος να σηκώσει τον παππού από το έδαφος και να τον βάλει στο κρεβάτι.
Ο αστυνομικός συνέχισε λέγοντας πως σε έρευνα που έκαναν στο παλιό σχολείο του χωριού, όπου διέμενε, σε απόσταση από τα κτήρια βρίσκονταν οι τουαλέτες. Σε μια από αυτές, που ήταν από τις παλιές (τούρκικες), βρήκαν πεταμένα το μπουφάν που είχε αίματα και τα γάντια του. Επίσης, στο πορτοφόλι του βρήκαν σε ματσάκι τα 125 ευρώ, τα οποία έφεραν κηλίδες αίματος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ο κατηγορούμενος ήταν νηφάλιος και προσπαθούσε να τους αποπροσανατολίσει.
Τέλος, ανέφερε πως, όταν πήγαν στο Τμήμα, ξέσπασε σε κλάματα, καθώς του είπαν ότι αυτός θα παραμείνει, ενώ οι άλλοι ήταν ελεύθεροι.
Αστυνομικός της Ασφάλειας Καλαμάτας με τη σειρά του κατέθεσε ότι αρχικά αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά στη συνέχεια ομολόγησε, καθώς είχαν βρεθεί το μπουφάν και τα γάντια που φορούσε την ώρα του εγκλήματος, όπως και τα 125 ευρώ στο πορτοφόλι του, τα οποία είχαν κηλίδες αίματος.
Επίσης, ο αστυνομικός είπε πως παραδέχθηκε μόνο δύο χτυπήματα κατά του υπερήλικα, ενώ τους είπε ότι το καδρόνι που τον χτύπησε το βρήκε στην αυλή του σπιτιού του 87χρονου. Περιέγραψε ακόμη στην αφήγησή του ότι μετά με προφάσεις πέρασε από το σημείο, δήθεν ανακάλυψε χτυπημένο το γέροντα και ο μάρτυρας δήλωσε την πεποίθησή του πως όλα τα έκανε για να συγκαλύψει τις πράξεις του.
Σε παρέμβασή του, ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε πλήρη μέθη και πως όταν κατάλαβε τι είχε κάνει, προσπάθησε να βοηθήσει με αυτό τον τρόπο.
Εν συνεχεία κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς και το ζευγάρι Αλβανών και ο κάτοικος του χωριού που βρέθηκαν στο σημείο, όταν υποτίθεται ότι βρήκε το γέροντα χτυπημένο ο κατηγορούμενος.

Απολογία
Στην απολογία του ο 39χρονος κατηγορούμενος είπε ότι έκανε κάτι πολύ σοβαρό και είναι αποφασισμένος να υποστεί τις συνέπειες. Αφηγούμενος τη μοιραία εκείνη νύχτα, είπε ότι πήγε νωρίς στο καφενείο και ήπιε τρία τσίπουρα, ενώ πήρε και ένα μπουκαλάκι μικρό του νερού γεμάτο τσίπουρο μαζί του.
Επέστρεψε, όπως είπε, στο κτήριο του παλιού σχολείου όπου διέμενε και εκεί άρχισε να αισθάνεται πολύ άσχημα που δεν είχε σπίτι να μείνει. Σκεπτόμενος και την οικογένειά του που ήταν μακριά, ήπιε και το άλλο τσίπουρο και, όπως ισχυρίσθηκε, άρχισε να μη νιώθει καλά. Βγήκε μια βόλτα στην πλατεία, αλλά ήταν όλα κλειστά και πήγε μέχρι τη βρύση, περνώντας μπροστά από το σπίτι του γέροντα. Είδε, όπως είπε, τον ηλικιωμένο στην αυλή και τον άκουσε που του φώναξε: «Βρε παλιοαλβανέ, πού πας; Να κλέψεις κανά ξύλο;». Υποστήριξε πως είπαν κάποιες κουβέντες και μετά αυτός άρπαξε ένα ξύλο, το οποίο, όπως είπε, είχε ο ηλικιωμένος για να διώχνει τις γάτες και τον χτύπησε.
Απαντώντας και σε ερώτηση των δικαστών, είπε πως δεν πήρε τα λεφτά από την τσέπη του θύματος, αλλά τα είδε στο έδαφος πεσμένα και νόμισε πως είναι τα δικά του, ότι έπεσαν από την τσέπη και τα πήρε.
Γύρισε στο σχολείο και άρχισε να σκέφτεται ότι οι δικές του αμαρτίες θα πληρωθούν από τα παιδιά, αλλά και τι μπορεί να κάνει. Όπως κατέθεσε, σκέφτηκε μέχρι και να χτυπήσει την καμπάνα του χωριό, αλλά μετά αποφάσισε να στήσει το σκηνικό που υλοποίησε. Έτσι πήρε τηλέφωνο αρχικά τον κάτοικο του χωριού και μετά τον ομοεθνή του και προσποιήθηκε ότι βρήκε χτυπημένο το γέροντα.
Όπως είπε, είχε πολλές ευκαιρίες να φύγει και να τον βρει η Αστυνομία, αλλά δεν το έκανε. Ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια κανέναν και ζητάει συγγνώμη.
Κατέληξε λέγοντας πως όλα έγιναν από μια κουβέντα και πως το μυαλό του εκείνη τη στιγμή δεν ήταν καλά. «Δεν ήμουν στα καλά μου. Δεν προσπαθώ να βρω δικαιολογία γι’ αυτό που έκανα» τόνισε.
Όταν του επέδειξαν από τα πειστήρια που έχει το Δικαστήριο το καδρόνι του εγκλήματος, είπε πως δεν το αναγνωρίζει και δεν είναι αυτό που επέδειξε στους αστυνομικούς ότι είχε πετάξει σε διπλανό οικόπεδο.
Λάβρος στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας Δημήτρης Σταύρου μίλησε για έντεχνη υποκριτική ικανότητα του κατηγορουμένου, που ανακαλύπτει διάφορες δικαιολογίες για να ελαφρύνει την ποινή του. Είπε πως δεν έχει ηθικό φραγμό και ομολόγησε πράγματα που τον συνέφεραν, ενώ τα έχει εφεύρει όλα αυτά για να δικαιολογήσει ένα αποτρόπαιο έγκλημα, χαρακτηρίζοντάς τα πονηρά τερτίπια.
Ολοκληρώνοντας είπε πως ο κατηγορούμενος λειτούργησε σε ήρεμη κατάσταση και με οργανωμένο σχέδιο, ενώ ζήτησε από το δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο, όπως κατηγορείται. Τέλος, είπε ότι η δικογραφία είχε πολλές ελλείψεις και δεν προσέχθηκε καθόλου από την Αστυνομία.


Βίκυ Βετουλάκη 
ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.