Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες καρπουζιού στην Τριφυλία

Σοβαρές είναι οι ζημιές που καταγράφονται στις καλλιέργειες καρπουζιού στην Τριφυλία με την ολοκλήρωση των πρώτων αυτοψιών που έγιναν από γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας. Οι ζημιές οφείλονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα πριν και μετά το Πάσχα και όπως εκτιμάται θα φέρουν
πιο πίσω την φετινή συγκομιδή, ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις αποδόσεις.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, πέρα από αυτές που φαίνονται με την πρώτη ματιά και αφορούν τους κατεστραμμένους καρπούς, ζημιές έχουν γίνει και στα φυτά οι οποίες θα φανούν στη συνέχεια της καλλιέργειας. Υπογράμμισε πως αυτές έχουν προκληθεί από 3 παράγοντες, τις χαμηλές θερμοκρασίες με την βροχόπτωση, την χαλαζόπτωση και τέλος τους ισχυρούς ανέμους της περασμένης Τετάρτης. Τόνισε πως στο 20-25% της καλλιέργειας όπου δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά κάλυψης στα πλαϊνά των φυτών η ζημιά στους καρπούς φτάνει το 100%, καθώς με τον άνεμο όλα τα μικρά καρπουζάκια έχουν υποστεί γραντζουνιές και αναγκαστικά αυτά πρέπει να κοπούν. Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να περιμένουν πλέον νέα καρπόδεση που θα είναι πιο όψιμη χάνοντας το πλεονέκτημα της πρωιμότητας που έχει η περιοχή, ενώ και η παραγωγή θα είναι πιο μειωμένη αφού τα φυτά έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά και έχουν τραυματιστεί. Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζονται ψεκασμοί για την προστασία των καλλιεργειών από μυκητολογικές ασθένειες και κυρίως την ανθράκωση. Τέλος είπε πως μόνο στο 20-25% των καλλιεργούμενων εκτάσεων χρησιμοποιούνται δίχτυα αντιχαλαζικής και αντιανεμικής προστασίας, καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησής τους, για αυτό και θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα και να υλοποιηθεί σχετικό πρόγραμμα για την περιοχή, αφού αφορά μια καλλιέργεια και ένα προϊόν που στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι εξαγώγιμο.
Οσον αφορά την φετινή χρονιά, επισήμανε ότι οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα που προκύπτουν τα οποία και αυξάνουν το συνολικό κόστος καλλιέργειας.


Κ.Μπ.
EΛΕΥΘΕΡΙΑ
EΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/36609-karpouzia-zimies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.