Σταματία Αλεξοπούλου στην "Ελευθερία": "Καθημερινότητα και ποιότητα ζωής οι πρώτοι στόχοι"

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, για την πρώτη εικόνα  στα προβλήματα της πόλης "εκ των έσω" πλέον, έδωσε η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλίας, κα Σταματία Αλεξοπούλου στην εφημερίδα "Ελευθερία" και τον δημοσιογράφο Κώστα Μπούρα.
"Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η ποιότητα διαβίωσης των πολιτών είναι ο πρώτος στόχος που έχει θέσει η νέα πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας Σταματία Αλεξοπούλου. Και ως γυναίκα υπόσχεται μια άλλη ματιά στα πράγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζονται φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Επίσης μιλά για τα κύρια προβλήματα της Κυπαρισσίας, την οποία θέλει να δει ως αρχόντισσα του Ιονίου.
1 Μια γυναίκα πρόεδρος στην Κυπαρισσία. Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Πώς αισθάνεστε;
«Δεν νομίζω ότι το φύλο παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Αυτό που χρειάζεται είναι φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Βέβαια εμείς οι γυναίκες έχουμε πολλές φορές μια άλλη ματιά στα πράγματα».
2 Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τα κοινά της πόλης σας;
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τα κοινά, αφού και στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με θέματα της δουλειάς μου σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Θεωρούσα λοιπόν ότι έχω τις δυνάμεις αλλά και τις ιδέες να προσφέρω στην πόλη μου και οι συνδημότες μου επιβράβευσαν την παρουσία μου».
3 Ποιους στόχους έχετε θέσει;
«Τους στόχους δεν τους θέτω μόνο εγώ, αλλά η δημοτική αρχή και οι συνάδελφοι τοπικοί σύμβουλοι που απαρτίζουν το Συμβούλιο. Πολλοί από αυτούς είναι παλαιότεροι και εμπειρότεροι από εμένα. Πρώτος στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης και η ποιότητα διαβίωσης των Κυπαρισσιωτών».
4 Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση;
«Σας παραπέμπω στην παραπάνω απάντηση. Σίγουρα η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».
5 Είναι εύκολη η διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών;
«Οχι, είναι πολύ δύσκολη. Απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δήμου, αλλά και αλλαγές στη νοοτροπία των πολιτών».
6 Ποιο παράπονο ακούτε πιο συχνά από τους δημότες και τι θα κάνετε για να το αντιμετωπίσετε
«Ακούω πολλά παράπονα. Προσπαθούμε να τα ιεραρχήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε».
7 Η καθαριότητα είναι μείζον ζήτημα για τους πολίτες. Τι θα κάνετε για να είναι η πόλη καθαρή;
«Ηδη η νέα δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου κ. Τσίγγανος ετοιμάζουν και θα καταθέσουν τον κανονισμό καθαριότητας, σύμφωνα με τον οποίο θα πορευτούμε».
8 Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι οι γεμάτοι λακκούβες δρόμοι. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;
«Ευτυχώς η Κυπαρισσία δεν έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα, αφού την προηγούμενη διετία έγιναν κάποιες ενέργειες αποκατάστασης στις λακκούβες που είχαν δημιουργηθεί από το δίκτυο ομβρίων. Ασφαλώς χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμα σε συνεργασίες με τις άλλες υπηρεσίες του δήμου».
9. Ενα μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης της Κυπαρισσίας είναι ακόμη από αμιαντοσωλήνες. Θα παραμείνει έτσι;
«Το δίκτυο δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Τοπικού Συμβουλίου, αλλά στην ΔΕΥΑΚΥ που θα πρέπει να εκπονήσει μελέτες για την αντικατάσταση του δικτύου».
10 Το λιμάνι είναι ένα έργο σε κατάρρευση πριν ακόμη καν λειτουργήσει. Τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν;
«Πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή έχει θέσει το λιμάνι σε πρώτη προτεραιότητα και ήδη το θέμα τέθηκε από τον κ. δήμαρχο στην Περιφέρεια που έχει και την αρμοδιότητα».
11 Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο λειτουργικός ρόλος του λιμανιού για την πόλη και την περιοχή;
«Το λιμάνι θα έπρεπε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης τουριστών, σκαφών αναψυχής αλλά και να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια για τους αλιείς μας».
12 Είδαμε τελευταία ένα κομμάτι του Κάστρου να καταρρέει και χρόνια να μένει χωρίς συντήρηση. Σας ικανοποιεί αυτή η εικόνα;
«Οπως ξέρετε την ευθύνη του Κάστρου δεν την έχει ο δήμος αλλά η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δυστυχώς δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα ενδιαφέρον από το υπουργείο Πολιτισμού (παρά τις πιέσεις). Ελπίζουμε ότι σύντομα η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την εγκεκριμένη μελέτη για την υποστύλωση των πρανών του Κάστρου και άλλων παρεμβάσεων».
13 Λαογραφικό Μουσείο μόνο στο όνομα, αν και πρόκειται για ένα όμορφο κτήριο και χώρο. Πώς σκοπεύετε να το αξιοποιήσετε;
«Πράγματι είναι ένα μοναδικό κτήριο το όποιο θα γίνει πιο λειτουργικό όταν ολοκληρωθούν οι συνδυαζόμενες παρεμβάσεις στο γειτονικό κτήριο (Αντωνόπουλου) με το οποίο αποτελούν σύνολο. Οταν λοιπόν ολοκληρωθεί το κτήριο στο σύνολό του, μπορεί να γίνει συνδυασμός για πολλές χρήσεις μεταξύ αυτών και Λαογραφικού Μουσείου αλλά και χρήσεις που έχει ανάγκη η Ανω Πόλη και όχι μόνο».
14 Η Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας έχει γίνει πόλος έλξης για τον κόσμο ειδικά το καλοκαίρι, με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα όμως. Πώς σχεδιάζετε να το αντιμετωπίσετε;
«Πράγματι η Ανω Πόλη γνωρίζει μια άνθηση γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού εκεί μεγάλωσα και εκεί ζω. Βεβαίως η ανάπτυξη φέρνει μαζί της και προβλήματα όπως το π.χ. το κυκλοφοριακό. Πρέπει σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες να προβούμε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έτσι ώστε η Ανω Πόλη να γίνει πιο ελκυστική. Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, αφού εμπλέκονται πολλοί φορείς, όπως η Αρχαιολογία, η Τροχαία».
15 Πώς μπορεί η Κυπαρισσία να διεκδικήσει μερίδιο από τον τουρισμό, ο οποίος βλέπουμε στην περιοχή μας να έχει ανοδική πορεία;
«Θα είμαι σαφής. Μόνο με επενδύσεις. Ο δήμος δεν μπορεί από μόνος του να γίνει τουριστικός πράκτορας, αλλά μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον και υποδομές για την υποδοχή τουριστικών επενδύσεων».
16 Ποια έργα μεγάλης κλίμακας πιστεύετε ότι είναι αναγκαία για την περιοχή ώστε να κινηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά;
«Η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, το λιμάνι, το περιβαλλοντολογικό καθεστώς του Κυπαρισσιακού Κόλπου και το Γ.Π.Σ Κυπαρισσίας είναι έργα αναγκαία να υλοποιηθούν».
17 Ο θεσμός του "Καλλικράτη" μπήκε στην δεύτερη θητεία του, έχει λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά για τις τοπικές κοινωνίες;
«Δυστυχώς στην αρχή λειτούργησε αρνητικά. Τώρα πια είμαστε όλοι ώριμοι και νομίζω ότι οι πόλεις μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα για το καλό όλων».
18 Εχουμε ακούσει το νέο δήμαρχο να λέει ότι θα δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια. Ποιες θα διεκδικήσετε εσείς από την πλευρά σας;
«Ο κ. δήμαρχος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα τοπικά συμβούλια, ακούει τις απόψεις τους και σέβεται τη γνώμη τους. Ηδη έχουμε θέσει ένα πλαίσιο αρμοδιοτήτων όσων αφορά την καθημερινότητα και η βούληση του δημάρχου είναι να ενισχυθεί».
19 Σε μια εποχή με πολλές οικονομικές δυσκολίες η Κυπαρισσία έχει τα υψηλότερα δημοτικά τέλη σε όλο το δήμο. Πώς το κρίνετε και τι θα πρέπει να γίνει;
«Πρέπει καταρχήν για λόγους δικαιοσύνης να γίνει ομογενοποίηση των τελών σε όλο το δήμο και τα έσοδα να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή να επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες που τα πληρώνουν».
20 Πώς θέλετε να δείτε την Κυπαρισσία σε πέντε χρόνια για να νιώσετε ικανοποιημένη από την θητεία σας;
«Αρχόντισσα του Ιονίου»."
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Σταματία Αλεξοπούλου γεννήθηκε στη Μελβούρνη Αυστραλίας. Πήγε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο στην Κυπαρισσία, φοίτησε στο Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής Λάρισας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (master) στην διοίκηση μονάδων υγείας. Εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ως διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Είναι παντρεμένη με τον Σωτήριο Δριμή και μητέρα δυο παιδιών.
Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές εκλέχτηκε πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Σταματία. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και να μπορέσεις να υλοποιήσεις όλες σου τις προσδοκίες και το υπόλοιπο Συμβούλιο να εργαστεί σαν μια μονάδα για το καλύτερο του τόπου μας. Τζέννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.