«Πολυτεχνείο 1973: Η μεγαλύτερη πολιτική απάτη του 20ου αιώνα»

Χιλιάδες παιδάκια κάθε χρόνο καταθέτουν λουλούδια στην κεφαλή στο Πολυτεχνείο, νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποιον νεκρό της εξέγερσης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την κεφαλή του καθηγητή Νίκου Σβορώνου, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τα γεγονότα του 1973.
Το κεντρικό νόημα, όσων μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα από την τρυφερή τους ακόμα ηλικία, στις σχολικές γιορτές για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, φρόντισε για αυτό, θεσπίζοντας την γιορτή και, μάλιστα, τιμώντας την, αν όχι περισσότερο, τουλάχιστον ισάξια με τις άλλες δύο εθνικές μας γιορτές.
Η πραγματικότητα βεβαίως είναι εντελώς διαφορετική: Κατ’ αρχήν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ανέτρεψε καμμία χούντα! Σκοπίμως αποσιωπείται, ότι η χώρα μετά από την παραίτηση των Απριλιανών, τον Οκτώβριο του 1973, είχε πολιτική υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον αείμνηστο Σπύρο Μαρκεζίνη, που μοναδικό σκοπό της είχε να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, άρα επαναφορά της δημοκρατίας.
Αυτό που πέτυχε στην ουσία η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν να ανατραπεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση μια εβδομάδα αργότερα (25 Νοεμβρίου) από τον ταξίαρχο Ιωαννίδη και να εγκαθιδρυθεί μια δεύτερη δικτατορία που κράτησε 8 ακόμα μήνες!
Ψεύδος πρώτο, λοιπόν. Και δεν αποτελεί τιμή για το μεταπολιτευτικό πολιτικό μας σύστημα, να στηρίζεται σε ψεύδη για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του.
Υπάρχει όμως και δεύτερο, μεγαλύτερο, ψεύδος στην ιστορία, το οποίο φέρει τον τίτλο: «Νεκροί του Πολυτεχνείου»! Επειδή η Ιστορία είναι πάρα πολύ δύσκολη, όσον αφορά στα πραγματικά γεγονότα, θα πρέπει ο καθένας ο οποίος εκφράζει γνώμη και θέση πάνω σε αυτά, να παραθέτει και κάποια αντικειμενικά στοιχεία ως απόδειξη των ισχυρισμών του.
Θα παρατεθουν μερικά:
Πρώτον: Πόρισμα Τσεβά (κυκλοφορεί ελεύθερα στο Διαδίκτυο). Ένα από τα πρώτα «μελήματα» της κυβερνήσεως Καραμανλή, ήταν να διερευνήσει την υπόθεση Πολυτεχνείου. Τον Σεπτέμβριο του 1974, αναθέτει στον γνωστό σε όλους μας εισαγγελέα Τσεβά, να συντάξει ένα πόρισμα, σχετικό με τα γεγονότα. Τα αποτελέσματα του Πορίσματος παραδίδονται στις 14 Οκτωβρίου 1974. Αφού χωρίζει τους νεκρούς σε 4 κατηγορίες (ούτε ένας νεκρός εντός του Πολυτεχνείου), καταλήγει:
«Ονόματα νεκρών 46 και 59, αντιστοίχως, περιήλθαν εις χείρας μου και απετέλεσαν αντικείμενον ειδικής, επισταμένης και αγωνιώδους ερεύνης. Αμφότεροι εκυκλοφόρησαν το πρώτον εις την αλλοδαπήν και ο εις εξ αυτών επιμέλεια πολλών γνωστών Ελλήνων, εις το εξωτερικόν κατά την εποχήν της Δικτατορίας ευρισκομένων. Είναι αμφότεροι ελλιπείς κατά τα στοιχεία των και η επ’ αυτών έρευνα εις ουδέν το συγκεκριμένον απέληξε … Παραμένει βεβαίως πάντοτε το ερώτημα: Τι εγένοντο τα πτώματα των νεκρών τούτων και διατί οι οικείοι των εξακολουθητικώς σιωπούν;»
Δε νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός.
Δεύτερον: Πόρισμα Σαμπάνη (κυκλοφορεί ελεύθερα στο Διαδίκτυο). Επειδή έως το 1981, παρά τις φιλοτιμότατες προσπάθειες της «Δεξιάς», δεν κατέστη δυνατόν να «αποκατασταθούν» οι «νεκροί του Πολυτεχνείου», η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου επαναφέρει το θέμα, αναθέτοντας στον Αστυνομικό Διευθυντή Γεώργιο Σαμπάνη να τους «αποκαταστήσει».
Να σημειωθεί εδώ προς άρση τυχόν υποκειμενικότητας, ότι ο κ. Σαμπάνης είχε διωχθεί από το Απριλιανό καθεστώς και επαναφερθεί στο σώμα μετά την Μεταπολίτευση. Το πόρισμα του Αστυνομικού Διευθυντή πραγματικός καταπέλτης εναντίον του ψεύδους: Κανένας νεκρός εντός του Πολυτεχνείου! 12 νεκροί εκτός του Πολυτεχνείου χωρίς να αποδεικνύεται η σχέση τους με την εξέγερση. Δώδεκα άτυχοι συμπατριώτες μας που έχασαν την ζωή τους την ταραγμένη εκείνη περίοδο.
Που να ήξεραν ότι ο θάνατός τους θα ηρωοποιούσε κι άλλους χωρίς να το αξίζουν, μόνο κι μόνο για να αποκτήσουν κάποιοι «αντιστασιακά εύσημα» και να χτίσουν πολιτικές καριέρες!
Όπως προκύπτει από τον λεπτομερέστατο πίνακα, ο αριθμός των νεκρών, η ταυτότητά τους, αλλά και ο τρόπος και τόπος του θανάτου τους, δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με αυτά που «διδαχθήκαμε» επιμόνως, όσοι είχαμε την ατυχία να φοιτούμε στο σχολείο την δεκαετία του ‘80! Να θυμίσω εδώ, ότι ο αριθμός των «νεκρών του Πολυτεχνείου» ανεβοκατέβαινε κάθε σχολική χρονιά, ανάλογα με τις διαθέσεις του πολιτικού κατεστημένου.
Το πόρισμα του Αστυνομικού Διευθυντή Γεώργιου Σαμπάνη επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου αποκαλύπτει ότι δεν υπήρξε κανένας νεκρός εντός του Πολυτεχνείου.
Τρίτον: Αναφορά Συγκλήτου Πολυτεχνείου (κυκλοφορεί ελεύθερα στο Διαδίκτυο). Με την υπ’ αριθμόν 33437 αναφορά της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου 11/10/1975, προς τον εισαγγελέα Δ. Τσεβά, κανένας σπουδαστής δεν σκοτώθηκε κατά το τριήμερο. Ο ίδιος ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κατά τα γεγονότα Κ. Κονοφάγος κατέθεσε ως μάρτυς στις 20/1/1975, στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών, ότι μέσα στο Πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς φοιτητής και τα ίδια βεβαιώνει και στο βιβλίο του «Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου» (1982), με την προσθήκη ότι ούτε κανείς άλλος πολίτης έχασε την ζωή του μέσα στο Πολυτεχνείο.
Νομίζουμε ότι τα προηγούμενα τρία παραδείγματα είναι τρανταχτές αποδείξεις για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Δυστυχώς, το μεταπολιτευτικό πολιτικό μας σύστημα, στηρίχθηκε πάνω σε τέτοια ψεύδη επιχειρώντας να φτιάξει τους ήρωες του με σκοπό να εδραιωθεί.
Κι επειδή ακριβώς δεν είναι το μοναδικό, βλέπουμε όλοι σήμερα τα αποτελέσματά του. Μια ματιά στις καριέρες των «αντιστασιακών φοιτητών» πείθει και τον πιο δύσπιστο.
Ας δούμε και την γνώμη του ΚΚΕ (την τότε γνώμη βεβαίως), μια και αποτελεί έναν από τους βασικούς υποστηρικτές και τιμώντες της επετείου: «Παρά τις αφηνιασμένες προσπάθειες της χουντικής ΚΥΠ και των πληρωμένων πρακτόρων της να διαστρέψουν την πορεία και το περιεχόμενο της εξέγερσης, καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ [...] με σκοπό να προβάλλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία και αναρχικά συνθήματα που δεν εκφράζανε την στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις». Φοιτητικό φυλλάδιο του ΚΚΕ «Πανσπουδαστική», τεύχος 8, Φεβρουάριος, 1974. Κατά την γνώμη τους, δηλαδή, η ΚΥΠ ευθύνεται για την εξέγερση.
Διαψεύσθηκε αργότερα, αλλά είναι γνωστές «μανούλες» στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης οι κομμουνιστές, όταν τους συμφέρει! Χαρακτηριστικότατο περιστατικό για το γελοίο της υποθέσεως «νεκροί του Πολυτεχνείου» αποτελεί η υπόθεση της «Ηλένιας» (κυκλοφορεί ελεύθερα στο Διαδίκτυο). Απεκαλύφθη, όμως, νωρίς το ψεύδος, δείχνοντας έτσι την βιασύνη του πολιτικού κόσμου της Μεταπολίτευσης, να εφεύρει τους ήρωες του.
Η «Ηλένια Ασημακοπούλου», «το κορίτσι που χάθηκε το βράδυ της σφαγής
και την ψάχνει ακόμα το αγόρι της» (όπως χαρακτηριστικά έλεγε η εφημερίδα «Αυγή»),
ήταν στην πραγματικότητα μοντέλο σε διαφήμιση σαμπουάν της εταιρίας «Breck»
Η Νεοζηλανδή Νάνσι Κρίντλαντ όμως τους πήρε χαμπάρι έγκαιρα. Το γνωστό τότε φωτομοντέλο της φωτογραφίας, παρουσιάστηκε ως νεκρή φοιτήτρια του Πολυτεχνείου από τον Γιάννη Ηλιόπουλο, μαθητή της Ηλεκτρονικής σχολής ισχυριζόμενος ότι ήταν το κορίτσι του και λεγόταν «Ηλένια». Η απάτη αποκαλύφθηκε σύντομα και ο νεαρός τιμωρήθηκε με 8μηνη φυλάκιση.
Βέβαια το πολιτικό κατεστημένο είχε προλάβει να τιμήσει την «νεκρή φοιτήτρια» μιας και το όνομά της εκφωνήθηκε πρώτο στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου και είχε ακόμα την τύχη να της κατατεθεί στεφάνι από την δακρύζουσα και γονυκλινή σύζυγο του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Ιωάννα Τσάτσου.
Έτσι «στο πόδι» έστηναν το Μύθο του Πολυτεχνείου.

11 σχόλια:

 1. λοιπόν το άρθρο ειναι copy paste με πέρσι , είναι μονόπλευρο και όσο για το έαν υπήρχαν νεκροί συνολικά, όχι μεσα στον χώρο έκεινες τις ημέρες είναι κάτι που δεν επιδέχετε καμμία αμφισβήτιση ... ψάξτε λίγο και θα βρείτε τους γονείς και συγγενείς των νεκρών...Κύριε Ανδρινόπουλε σας εκτίμώ αλλά έχετε πέσει σε σφάλμα εν προκειμένο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ασε ρε μεγαλε. και στις γιορτες στα σχολια καθε χρονο την ιδια περιπετεια ακουμε....

   Διαγραφή
 2. Ο Νικόαλος Ντερτιλής Καταδικασμένος σε ισόβια για τη δολοφονία του νεαρού Μιχάλη Μυρογιάννη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον σκότωσε η όχι? Υπάρχει κατάθεση του οδηγού του, ο οποίοςήταν απλός φαντάρος, οτί μετα τον πυροβολισμό του είπε, βλέπεις τι καλό σημάδι έχω με την μια τον πέτυχα
  .....δηλαδή αυτός είναι νεκρός του Πολυτεχνείου η όχι επειδή δεν σκοτώθηκε μέσα στον χώρο???

  ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/592#ixzz3JQZdgkLI

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΗΤΑΝ 50+ ΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΠΙΕΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΥΨΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΕΝΑΝ ΑΘΩΟ.ΨΑΧΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ...

   Διαγραφή
 3. Μπορείτε να μας παραθέσετε λίγο την κατάθεση του οδηγού , την αλλαγμένη? Τελικά στο Πολυτεχνείο και στην Αθήνα και την Ελλάδα επι χούντας σκοτώθηκε κανένας η όχι? Γενικά τα πράγματα ήταν πολύ καλά και ελεύθερα? Σκάνδαλα, τύπου θαλλασοδάνεια μακαρ΄΄εζου κτλ έγιναν, είχαν διορίσει όλο τους το Σόι? Ο αδερφός του παπαδόπουλου έκανε άσωτη ζωή? Την Κύπρο ποιός την έχασε ο Ζαχαρίαδης η ο Βελουχίωτης....παρακλώ θέλω το βίντεο με το οδηγό να ανακαλεί...και εν τέλη οι δικαστικές αποφάσεις στηρίζονται και σε καταθέσεις, τι να κάνουμε τώρα? Γενικά οι Χουντικοί αδικήθικαν τελικά.....το πολεοδομικό χάλι της Αθήνας και γενικός η οικοδομική αναρχεία με τις ταράτσες έχει καμμία σχέση με την χούντα? Μην μας τρελλάνετε και όλας ρε παιδία, είπαμε πήγε το ρεύμα στην Χαλκιδική ο Παπαδόπουλος αλλά δεν ήταν και Μεγας Αλέξανδρος, ένας πράκτορας των Αμερικάνων ήταν....και για να μην μιλάμε στον αέρα και μια πηγή....
  - Thomas Bodenheimer Robert Gould Rollback!: right-wing power in US foreign policy σελίδα 31 "The leader, George Papadopoulos, worked with the Nazis in World War II, was trained in the United States, and had been on the CIA payroll for fifteen years"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Tελικά αυτός ο Μιχάλη Μυρογιάννης τι έκανε αυτοκτόνησε η των σκότωσαν αναρχικοί φοιτητές και μετά έμπλεξαν τον Ντερτιλή, γιατί κάπως πέθανε το παλικάρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το πόρισμα Τσεβά στην μεταπολίτευση ελεγε-- ουδείς νεκρός εντός του Ιδρύματος και σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρο. Ηταν ερευνα της επίσημης πολιτείας.Τότε δεν δηλώθηκε νεκρός συγγενης η γνωστός κανενός.Τώρα ποιοι ειναι αυτοί δεν γνωρίζω με ποια ντοκουμέντα μπορούν να αποδειχτούν.
  Αν γίνει επισημη δικαστική ερευνα ξανα και υπάρξει αποτέλεσμα ,θα αναθεωρήσω τις θέσεις μου. Μην βιασθει κανένας να με πει χουντικό και ακροδεξιό επειδη δεν ειμαι, ήμουν ομως εκείνες τις μέρες εκει και ξέρω τι έγινε. Εμένα με σώσαν απο ξυλοδαρμό κάποιοι Λοκατζήδες,
  Δεν εξαργύρωσα την παρουσία μου με αντιστασιακή δράση, ηταν βλακεία μου.Ο καθένας μπορεί να δηλώνει νεκρούς ,πως όμως να τον πιστέψω. Εχω αδικο
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σαν σήμερα το 1973 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σπυρίδων Ζουρνατζής, ανακοινώνει σε συνέντευξη τύπου ότι οι νεκροί από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανέρχονται σε 11 και οι τραυματίες σε 138. Αυτός ήταν της Χούντας και αυτός ψέμματα έλεγε? Τώρα έαν εσύ ήσουν εκεί και δεν είδες, ήταν και άλλοι που είδαν, και εφόσον είσαι και κάποιας ηλικίας ίσως θα μπορούσες να μας το πείς και επώνυμα...τέλος το παραμύθι δεν εξαργύρωσα την δράση μου...επείδή 100 λαμογία τύπου Λαλίωτη, Δαμανάκη κτλ η πλάτιά μάζα επίσης δεν εξαργύρωσε κάτι, μην ταυτίζουμε μερικά λαμογια με όλη την εξ'εγερση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είναι σαφές ότι υπήρξαν νεκροί εκείνες τις ημέρες σε δρόμους στο κέντρο της Αθήνας. Αναφέρεται άλλωστε με σαφήνεια.
  Η αναφορά για ΜΗ ύπαρξη νεκρών αφορά τον χώρο του Πολυτεχνείου.
  Επίσης, δίνεται έμφαση στο αν έπεσε η Χούντα από την εξέγερση (ιστορία που με ιδιαίτερη επιμονή προσπαθούν χρόνια να μας πείσουν) ή αν η εξέγερση έφερε μια άλλη Χούντα. Δεν αντιλαμβάνομαι που βρέθηκε η ανακρίβεια.
  Οι απόψεις είναι προσωπικές και ως τέτοιες εκφράζονται μέσα από το Blog αυτό, όπως και σε κάθε Blog. Μάλιστα, έχοντας ως δεδομένο ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών - συντοπιτών μας, γνώριζαν τους διαχειριστές και μετά την αποχώρηση του Γιώργου, γνωρίζουν τον μοναδικό διαχειριστή του ιστολογίου, θεωρώ δεδομένο ότι οι απόψεις καταθέτονται δημόσια και επώνυμα, υποκείμενες ελεύθερα στον σχολιασμό αυτών που αφιερώνουν χρόνο να τις διαβάσουν και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.
  Εξαίρεση αποτελούν προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις (απόδειξη ότι πολύ γνωρίζουν ποιος είμαι), αν και πολλές φορές τις έχω δημοσιεύσει ΚΑΙ αυτές.
  Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να αλλάξω μια γνώμη που έχω. Ως εκ τούτου, ναι, η δημοσίευση είναι αναδημοσίευση της περσινής καθώς την ίδια γνώμη είχα και τότε, ούτε βεβαίως προσπάθησα να αποκρύψω το γεγονός καθώς δεν «κατέβηκε» η περσινή, άρα είναι εύκολο κάποιος να το βρει.
  Ο δημοσιογράφος Χ. Πασαλάρης αναφέρει μέσα σε πολλά δημοσιεύματα ως μάρτυρας ότι οι νεκροί έπεφταν από μαζικά πυρά ελεύθερων σκοπευτών, πρακτόρων των Η.Π.Α. Αλήθεια; Δεν το γνωρίζω.
  Αναγνωρίζω όμως την αξία του κ. Πασαλάρη, ωστόσο δεν υιοθέτησα τις απόψεις του
  Αν υπέβαλα διπλωματική εργασία θα ήμουν υποχρεωμένος να συνυποβάλω και τις πηγές των όσων γράφω, εδώ όμως επαναλαμβάνω αναφέρω τις απόψεις μου.
  Πηγές; Χιλιάδες και για τα όσα αναφέρω και για τα περί του αντιθέτου. Θα έλεγα μάλιστα ότι ακραίες πηγές αναφέρουν ότι ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ και τίποτα. Δεν επικαλέστηκα κάτι τέτοιο.
  Σας ευχαριστώ που αφιερώνεται χρόνο για να αναγνώσετε αυτά που γράφω, αν και κάποιοι αμφιβάλω ότι τελειώνετε την ανάγνωση πριν, «οργισμένοι» υποβάλετε σχόλια κατηγορώντας με για πράγματα που δεν αναφέρω, όπως νομίζετε.
  Ευχαριστώ ακόμα περισσότερο που μέσα από τον σχολιασμό σας μπορούμε και κάνουμε αυτόν τον διάλογο.
  Ωστόσο, σεβαστές ή μη, αυτές είναι οι απόψεις μου και τα σχόλιά σας περί αυτών, σεβαστά όλα δημοσιεύονται.
  Ευχαριστώ

  Για το Kyparissia-News.Blog

  Παναγιώτης Σ. Ανδρινόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Λοιπόν για να το κλείσουμε, στο σχολείο αυτό που μας έλεγαν ήταν οτι το Πολυτεχνείο υπήρξε κατα κάποιο τρόπο η αρχή του τέλους για την χούντα, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο...αυτό θυμάμαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ακόμα μια απάντηση απο κάποιον που ήταν εκει και καταθέτει επωνύμως τι έζησε σαν απάντηση σε πολιτευτλη της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής ......
  Για τον φίλο που ήταν εκεί........

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/enas_xaniwths_oikodomos_apanta_sthn_papaggelh_gia_toys_nekrous_toy_polytexneioy.3152333.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.