Στα Φιλιατρά ή τους Γαργαλιάνους η μονάδα των απορριμμάτων…

Στα Φιλιατρά ή τους Γαργαλιάνους καλείται να χωροθετήσει τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων, αύριο το απόγευμα στις 7.30 σε συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας! Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της αυριανής, 6ης τακτικής συνεδρίασης, είναι η «Χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας», και η εισήγηση από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Δ.Τ.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου προτείνει στο Σώμα να εξετάσει τους χώρους στις λατομικές ζώνες Φιλιατρών και Γαργαλιάνων για την έκδοση της αντίστοιχης Περιβαλλοντικής Μελέτης.
Αξίζει να σημειωθεί πως δύο λατομικές ζώνες περιλαμβάνονται και στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αυτή των Γαργαλιάνων να αναφέρεται πως βρίσκεται στη θέση – περιοχή με το τοπωνύμιο «Τσούκα» και αυτή των Φιλιατρών στη θέση – περιοχή με το τοπωνύμιο «Αγγινάρα», και με την ίδια παρατήρηση, ότι είναι θεσμοθετημένες λατομικές ζώνες.
Όπως έχουμε σημειώσει στο «Θ» για το εν λόγω θέμα, τόσο η εισήγησή του (αυτή από την υπηρεσία της Περιφέρειας) και η εισήγηση–πρόταση της Δημοτικής Αρχής και του ίδιου του δημάρχου Παναγιώτης Κατσίβελα συγκεκριμένα για μία εκ των δύο θέσεων, μία εκ των δύο λατομικών ζωνών, δηλαδή για χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων στα Φιλιατρά ή τους Γαργαλιάνους, όσο και οι τοποθετήσεις και η απόφαση που το Σώμα θα κληθεί να λάβει, αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ταλανίζει εδώ και χρόνια την περιοχή, έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και όλοι επιθυμούν και επιδιώκουν την επίλυσή του! Και επειδή το θέμα είναι μείζονος σημασίας, όλοι, δήμαρχος, επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικές παρατάξεις και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, οφείλουν να αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα να αφήσουν στην άκρη τοπικισμούς και φτηνούς λαϊκισμούς, να δουν το πρόβλημα κατάματα και να σκύψουν σε αυτό για την επίλυσή του, έχοντας και γνώση και συναίσθηση των ευθυνών τους!
Βεβαίως, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι θεσμικό, πολιτικό όργανο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει ή αντικαταστήσει επιστημονικούς φορείς και επιστημονικές υπηρεσίες και να παραβλέψει μια σειρά από επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα. Στοιχεία και δεδομένα που πρέπει να ζητηθούν και συζητηθούν με επιστημονικούς φορείς και υπερκείμενες υπηρεσίες, που έχουν και αρμοδιότητα και επιστημονική συνάφεια με το αντικείμενο του έργου της διαχείρισης απορριμμάτων και της έγκρισης αυτού, όπως και της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του.

Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.