Τεράστιες καταστροφές από το χαλάζι στην Τριφυλία

Φωτογραφία τραβηγμένη από τον δημοσιογράφο της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Κώστα Μπούρα 
Σε απόγνωση βρίσκονται από χθες οι παραγωγοί εποχικών προϊόντων στην Τριφυλία καθώς είδαν τους κόπους αλλά και την χρηματική , επένδυση της όψιμης αλλά και εποχικής καλλιεργητικής περιόδου να πηγαίνουν «στράφι» εξανεμίζοντας τα όποια σχέδια για πρόσοδο, ενώ θεωρούν ότι δύσκολα θα προλάβουν να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειες με νέες.
Ένα ξαφνικό μπουρίνι και μια έντονη χαλαζόπτωση ήταν η αιτία που οι παραγωγοί είδαν τα χρήματα που επένδυσαν στις καλλιέργειες να εξανεμίζονται και τα σχέδια για πωλήσεις να γκρεμίζονται σαν χάρτινος πύργος.
Ειδικά, στην πολυέξοδη καλλιέργεια καρπουζιού η ζημιά θεωρείται ΜΗ αναστρέψιμη καθώς βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν από την συγκομιδή και ακόμα και αν «ζωντανέψουν» τα φυτά, θα έχει χαθεί η περίοδος της καλής τιμής. Είναι γνωστό ότι τα πρώτα πρώιμα καρπούζια που παράγονται στην Ελλάδα, «κόβονται» περί τα τέλη Μαΐου και εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα της Ιταλίας, κυρίως από την περιοχή μας, πριν ξεκινήσει η συγκομιδή σε άλλες περιοχές της Ηλείας και αλλού.
Μάλιστα, «η κούρσα» της πρωτιάς στην συγκομιδή, είναι και κάτι που ανταμείβεται αρκετά, καθώς οι παραγωγοί που ευτυχούν να προλάβουν τις άλλες περιοχές στις ημερομηνίες συγκομιδής , είναι και αυτοί που προσκομίζουν αρκετό κέρδος, καθώς όπως λέγεται, η τιμή «κρατάει», ενώ όταν ξεκινήσουν και οι άλλες περιοχές της χώρας η τιμή φθίνει και μάλιστα με κατακόρυφη πορεία!!
Παράλληλα βέβαια με τους καρπουζο - παραγωγούς, εικόνες βιβλικής καταστροφής αντίκρισαν και αγρότες – καλλιεργητές άλλων προϊόντων, όπως υπαίθριας ντομάτας, υπαίθριου φασολιού, πιπεριάς και άλλων «κηπευτικών».
Χαρακτηριστικά ο Α.Σ μας είπε: «την Δευτέρα το βράδυ άφησα πίσω μου ντομάτες και χθες μετά την καταιγίδα αντίκρισα ξερά ξύλα, όλη η καλλιέργεια καταστράφηκε… θα περιμένω μερικές μέρες μήπως μερικά φυτά ξαναπετάξουν αλλά ότι και να γίνει η καλλιέργεια πήγε πολύ πίσω. Στην ουσία ξεκινάμε από την αρχή.»
Ο Α.Α μας είπε: «Πάνε όλα, δεν έμεινε ούτε πιπεριά, ούτε μελιτζάνα ούτε τίποτα… Τι να γίνει τώρα; Να ξανακάνουμε τα έξοδα; Ακόμα και να ξαναφυτέψω η καλλιέργεια θα πάει τουλάχιστον ένα μήνα πίσω.. καταστροφή, καταστροφή»

Ας ελπίσουμε κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των αγροτών, καθώς, εκτός από τη φύση έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εκάστοτε άμυαλους κυβερνώντες που τους θέλουν να εργάζονται μέχρι τα 67, σαν να πρόκειται για υπάλληλους γραφείου!!!
Τέλος, ελπίζουμε με την καταγραφή των ζημιών να ακολουθήσει και κάποια έστω αποζημίωση ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.