Ας μάθουμε το Ρεμπέτικο: "Σαν Σήμερα" "φεύγει ο Φιλιατρινός Δημήτρης Περδικόπουλος

Σήμερα σε αυτή τη σελίδα, εγκαινιάζουμε μια νέα μουσική - θεματική ενότητα.
Θα ονομάζεται «σαν σήμερα» και θα περιλαμβάνει μνήμες από την ιστορία μεγάλων δημιουργών και ερμηνευτών του ρεμπέτικου και του παλιού λαϊκού. Ο φίλος και συνάδελφος Γιώργος Ντάλλης με γνώσεις που θα ζήλευαν οι καλύτεροι ιστορικοί του ρεμπέτικου τραγουδιού και γνώσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία, από νότες, στίχους, φράσεις μέχρι και πραγματικές, προσωπικές αλλά και επαγγελματικές ιστορίες, θα μας κάνει μια αναδρομή με την ευκαιρία μνήμης από την «φυγή» μεγάλων δημιουργών αλλά και ερμηνευτών.
Ο Γιώργος δημοσιεύει τις πληροφορίες αυτές στο προσωπικό του προφίλ στο facebook και με την δική του άδεια εμείς τις αναδημοσιεύουμε.
Ερωτήσεις, απορίες πάνω στο ρεμπέτικο είναι ευπρόσδεκτες, θα τις μεταφέρουμε και θα αναρτούμε και τις απαντήσεις του.
Στο γενικότερο πλαίσιο της αλλαγής εικόνας αλλά στυλ του ιστολογίου μας, θα δημιουργήσουμε ξεχωριστό σημείο όπου θα αναρτώνται αυτά τα όμορφα ιστορικά γραπτά του Γιώργου. Μέχρι τότε όμως θα τα απολαμβάνετε στην κεντρική στήλη μας, όπως άλλωστε όλες μας τις αναρτήσεις.
Του Γιώργου Ντάλλη
Έφυγε Σαν Σήμερα το 1952 ο Δημήτρης Περδικόπουλος
Γεννημένος στα Φιλιατρά το 1914. Μένοντας ορφανός από πατέρα από πολύ μικρός, κάνει διάφορες εργασίες να βοηθήσεις την οικογένειά του. Περιβόλια - αμπέλια - ελιές - λιοτρίβια και ότι άλλο βγάζει η Μεσσηνιακή γή.
Ένα διάστημα κάνει τον τσαγκάρη και τον αμαξά.
Γεροδεμένος ξανθός με γαλανά μάτια και σγουρά μαλλιά, ωραίο παράστημα, καλόκαρδος και γελαστός και με αδυναμία στο ωραίο φύλο.
Γρήγορα έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα σαν τραγουδιστής του Δημοτικού Τραγουδιού (Καλαματιανά – Συρτά – Τσάμικα – Νησιώτικα – Σμυρναίικα) αλλά και του Ρεμπέτικου. Το 1934 γνώρισε τον Τσιτσάνη σε πανηγύρι στα Τρίκαλα και τον πήρε μαζί του σε περιοδεία στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.
Ήταν αυτός που έκανε ντουέτο μαζί του όταν λίγο αργότερα ο Τσίλιας κατέβηκε στην Αθήνα παίζοντας σε μικρά ταβερνάκια.
Το 1937 κάναν μαζί τον πρώτο δίσκο στον Odeon «Σιγά αμαξά την άμαξα» που παίζει μπουζούκι ο Τσιτσάνης.
Έγραψε αρκετά τραγούδια που τραγούδησε ο ίδιος. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους του Λαϊκού μας τραγουδιού, Περιστέρη – Τούντα – Ροβερτάκη – Στελλάκη – Παπαϊωάννου – Μανίσαλη – Κηρομύτη – Σταμούλη, επίσης συνεργάστηκε και με σπουδαίους παραδοσιακούς όπως Παπασιδέρη – Ρούκουνα – Καρακώστα – Ανεστόπουλο, σε κέντρα και δισκογραφία.
Μόνο τυχαίο δεν είναι που ο Πρωθυπουργός Μεταξάς τον πήρε μαζί του σε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και στην Πόλη όπου τραγούδησε αμανέδες και καταχειροκροτήθηκε μαγεύοντας το κοινό.
Είναι αδικημένος με όσα έχει προσφέρει και θα πρόσφερε ακόμα γιατί πέθανε μόλις 38 ετών από μια λοίμωξη.
Σημάδεψε όμως δύο δεκαετίες με τα τραγούδια του, από το ’30 έως την αρχή του ’50.
Σταθμοί του: «Στου Λινάρδου την ταβέρνα», πρώτη εκτέλεση -1936, «Με θαμπώνουν οι ματιές σου» – 1937, «Ξελογιάστρα» – 1937, «Με λικέρ και με σαμπάνια» – 1937, «Πολίτισσα» – 1938 (με τον Τσιτσάνη), «Τάγμα τηλεγραφητών» – 1938, «Χωριό μου έμορφο» – 1939 «Ναζιάρα μ’ έχεις μπλέξει» (Κηρομύτης) – 1940, «Πάρε Καρότσα κι έλα» (Ροβερτάκης), «Όμορφή μου Πριγκιπέσσα» με Στελλάκη, «Απ’ της Ζέας το λιμάνι» - Ζέπος Παπαϊωάννου 1946, «Μελαχρινό μ’ αρνήθηκες» – 1948, «Θα χτίσω παλάτια» -1948 και πολλά ακόμα που υπάρχουν στα προγράμματα των νυχτερινών λαϊκών μαγαζιών μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.