"Έφυγε" σαν σήμερα το 1991 ο Γιώργης Μουφλουζέλης

...γράφει ο Μέγας γνώστης του ρεμπέτικου, Γιώργος Ντάλλης
"Έφυγε" σαν σήμερα το 1991 ο Γιώργης Μουφλουζέλης γεννημένος στη Μυτιλήνη το 1912. Γνήσιος ρεμπέτης, απλός άνθρωπος, καλή κάρδια.
Αρχίζει να παίζει στη Μυτιλήνη στου "Τάπα" και στου "Σαλάνη" απέναντι από την εκκλησία Ζωοδόχου Πηγή. Δουλείες του ποδαρού - οικοδομές - τραβήγματα. Γνώρισε όλα τα αλάνια (Μάρκο-Στράτο-Κηρομύτη κλπ.), ψήνοντας καφέδες στον καφενέ του Μπάτη. Μετά κέρδιζε τα προς το ζην βγάζοντας "πιατάκι" σε ταβέρνες.
Έγινε γνωστός με το δισκάκι του Καλδάρα "ανεβαίνω σκαλοπάτια" και αργότερα με το "εγώ δεν έχω βγάλει το σχολειό". Το 1966 παντρεύτηκε τη δεύτερη γυναίκα του και απόκτησε το γιο του τον Σταύρο. Η πρώτη του γυναίκα (Παναγιώτα) είχε πεθάνει από καρκίνο.
Η δεύτερη γυναίκα του τον εγκατέλειψε όταν το παιδί ήταν μόλις 2 ετών. Συνεχίζει το "πιατάκι" με το παιδί μαζί του να κοιμάται στις καρέκλες στις ταβέρνες. Σε κάποια από τις ταβέρνες αυτές τον συνάντησε ο Ηλίας Πετρόπουλος που εκείνο τον καιρό ετοίμαζε το βιβλίο του "Ρεμπέτικα Τραγούδια" και τον προσκάλεσε να παίξει σε εκδήλωση που έγινε για το ρεμπέτικο στο Χίλτον στις 7/5/1968. Εκεί τον ανακάλυψε ο Πατσιφάς της "Lyra" και έκανε 4 δίσκους.
Τον θυμούνται οι περισσότεροι να παίζει με τον τζουρά του στα πέριξ της Κυψέλης κουτούκια.
Στα τέλη του ‘70 γνωρίστηκε με το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ Φώτη Μεσθεναίο που έγραψε τη βιογραφία του σε βιβλίο με τίτλο "Όταν η λήγουσα είναι μακρά".
Η Μελίνα Μερκούρη σαν υπουργός πολιτισμού του ενέκρινε τιμητική σύνταξη η οποία όμως ήρθε πολύ αργά αφού πρόλαβε να την πάρει μόνο για λίγο αφού πέθανε πάμφτωχος και ξεχασμένος από όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.