Ζητούν δεσμεύσεις από όλο το πολιτικό σύστημα

Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας.Παρά τις γραπτες δεσμεύσεις που απαίτησαν και πήραν από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων στην τηλεδιάσκεψη δεν πάρθηκε καμία απόφαση και οι όποιες αποφάσεις ουσιαστικά παραπέμφθηκαν για την ερχόμενη Δευτέρα. Στις 10 το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος πήγε στο Μαξίμου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε πως στάλθηκαν οι επιστολές που ζητήθηκαν στους Ευρωπαίους, «ψηφίσαμε με κοινοβουλευτική συντριπτική πλειοψηφία 2/3 υπέρ του προγράμματος, και νομοθετήσαμε όλες τις δύσκολες διατάξεις για την αγορά εργασίας». «Όλα αυτά είναι μία απάντηση σε όσους αμφισβητούν πως μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, και μετά τις εκλογές», κατέληξε.

Ωστόσο για να προχωρήσει η συμφωνία οι δανειστές μας ζητούν δεσμεύσεις από όλο το πολιτικό σύστημα κάτι που αποδεικνύει ότι τίθεται πλέον θέμα πολιτικής διαχείρισης του θέματος.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το κύριο θέμα που απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη δεν ήταν το οικονομικό αλλά το πολιτικό σκέλος της υλοποίησης της συμφωνίας.Αυτό που πλέον αμφισβητείται από τους Ευρωπαίους είναι κατά πόσον η επόμενη κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την παρούσα κυβέρνηση σχετικά με τους όρους της δανειακής σύμβασης.

«Από εμάς εξαρτάται προκειμένου να προστατέψουμε τους Έλληνες. Κοιτώντας στα μάτια όλους τους Έλληνες, τους λέω πως όσοι προτείνουν μία άλλη λύση, χωρίς ουσιαστική πρόταση, όπως έξοδο από το ευρώ, και χρεοκοπία, δεν βοηθούν τον Έλληνα πολίτη. Όσοι μας κατηγορούν για περικοπές, δεν αντιλαμβάνονται πως με την τυφλή τους αντίδραση, δεν βοηθούν τους Έλληνες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο το σύνολο του επιπέδου ζωής, το οποίο μπορεί να καταρρεύσει».

Επίσης ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως όσοι προτείνουν την παραμονή στους θεσμούς της Ευρώπης, αλλά χωρίς ευθύνες και θυσίες, δεν έχουν το κατάλληλο επίπεδο ευθύνης.

Σε ερώτηση σχετικά με την στάση των άλλων κομμάτων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως κάθε δημοκρατικό πολίτευμα στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας κάθε χώρας, έχει τις ιδιομορφίες του. Έτσι και οι Έλληνες στις εκλογές θα κάνουν τις «δικές τους επιλογές, όποιες και εάν είναι αυτές».

Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Είχαμε μια τρίωρη τηλεφωνική συζήτηση στο Eurogroup. Είδαμε αναλυτικά όλα τα θέματα. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες που είχε αναλάβει να εκπληρώσει πριν από τη λήψη της απόφασης του Eurogroup.

Έχουν αποσαφηνιστεί τα ζητήματα των πολιτικών δεσμεύσεων, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση έστειλαν τις επιστολές, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 2/3 υπέρ του προγράμματος και επίσης νομοθετήσαμε όλες τις δύσκολες διατάξεις για την αγορά εργασίας.

Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία γιατί είναι μια αξιόπιστη απάντηση σε όλους εκείνους που στην Ευρώπη αμφισβητούν την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να συνεχίσουμε την εφαρμογή του και μετά τις επόμενες εκλογές.

Επίσης, αποσαφηνίστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του 2012. Το μεγάλο κονδύλι των 325 εκατομμυρίων ευρώ έχει οριστικοποιηθεί, άρα είμαστε, από την άποψη αυτή, εντάξει και αυτό βοήθησε τη συζήτηση.

Αλλά, αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πολιτική και η κοινωνική κατάσταση, το τι θέλει η ελληνική κοινωνία, το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, εάν και η επόμενη Βουλή και η επόμενη Κυβέρνηση, με βάση τις επιλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού, μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Εκτός από αυτό, τίθενται και άλλα θέματα, θέματα τεχνικά αλλά κατά βάθος πολιτικά, που αφορούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τα θέματα αυτά, λοιπόν, προετοιμάστηκαν, θα προετοιμαστούν και στη συνάντηση του EuroWorking Group την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ώστε με το καλό να ληφθεί η οριστική απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και για τη δημόσια ανακοίνωση του PSI τη Δευτέρα.

Από εμάς εξαρτάται εάν αυτές τις μέρες θα κινηθούμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, ενότητα, προκειμένου να προστατέψουμε τον Έλληνα πολίτη και το συμφέρον του ελληνικού λαού. Τι θέλω να πω; Να το πω πιο καθαρά, κοιτώντας τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα στα μάτια: Όσοι υποστηρίζουν αόριστα μια άλλη λύση, αλλά δεν λένε ποια είναι η λύση αυτή, ή όσοι υποστηρίζουν μια λύση εξόδου από το ευρώ, επιστροφής στη δραχμή, μια λύση χρεοκοπίας, δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στον Έλληνα πολίτη.

Όσοι μας κατηγορούν γιατί παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, κόβοντας μισθούς και συντάξεις ή μειώνοντας τα εισοδήματα, το επίπεδο ζωής, δεν αντιλαμβάνονται ότι με την τυφλή και μυωπική τους αντίδραση θέτουν σε κίνδυνο τα εισοδήματα, τις συντάξεις, τους μισθούς, το επίπεδο ζωής που μπορούν ξαφνικά να καταρρεύσουν.

Άρα, λοιπόν, το τι λέμε εδώ σε πολιτικό επίπεδο έχει άμεση επίπτωση στο οικονομικό συμφέρον, στο εισόδημα, στην τσέπη, στην προοπτική, στην ασφάλεια κάθε Έλληνα πολίτη. Και καλά αυτοί που ευθαρσώς λένε "χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή". Αυτοί που λένε "Ευρώπη αλλά χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς υποχρεώσεις" δεν έχουν το επίπεδο ευθύνης που αρμόζει στις περιστάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα από σήμερα έως και την οριστική απόφαση της Δευτέρας.

Δημοσιογράφος: Ζητάνε πολιτικές δεσμεύσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα;

Ευ. Βενιζέλος: Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα. Γιατί συγκρίνουν πάντα τα δεδομένα της Ελλάδας με τα δεδομένα άλλων χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή η Ιταλία. Έχουν παραδείγματα πολύ νωπά μπροστά τους.

Τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιομορφίες του, ότι στο πλαίσιο της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας εμείς θα κάνουμε, ως Έλληνες πολίτες, τις επιλογές, όποιες κι αν είναι οι επιλογές αυτές, αλλά αυτοί από τη δική τους μεριά θέλουν να ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους μια χώρα, η οποία είναι αξιόπιστη, όχι το ένα ή το άλλο κόμμα, τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, αλλά μία χώρα που έχει συνέχεια και συνέπεια. Και αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω τους το εξηγήσαμε με πολύ μεγάλη, νομίζω, σαφήνεια.

Επίσης, είναι προφανές ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που συνεργάζονται στην Κυβέρνηση Παπαδήμου είναι οι δύο δυνάμεις πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει και άλλη λύση.

Δημοσιογράφος: Τα 325 εκατομμύρια από πού θα κοπούν τελικά;

Ευ. Βενιζέλος: Θα κάνουμε αναλυτικές ανακοινώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Έχω τώρα την υποχρέωση να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό. Θα ενημερωθούν και οι αρχηγοί των κομμάτων και από τον Πρωθυπουργό και από εμένα, έτσι ώστε ο καθένας να έχει συνείδηση του προβλήματος και πλήρη γνώση όλων των δεδομένων. -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.