Δημιουργία συνεταιρισμού παραγωγής κηπευτικών προωθούν οι αγρότες της Τριφυλίας

Στην δημιουργία συνεταιρισμού προσανατολίζονται οι παραγωγοί κηπευτικών της Τριφυλίας, κάτι το οποίο θεωρούν μονόδρομο πλέον με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές.
Την εβδομάδα αυτή στα Φιλιατρά άλλη μια σύσκεψη παραγωγών της περιοχής είχε αυτό ως αντικείμενο και εκεί πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Καταρχήν συγκροτήθηκε μια επιτροπή που θα ενημερωθεί για την κατάσταση του συνεταιρισμού που υπάρχει στα Φιλιατρά προκειμένου να κρίνουν αν θα εγγραφούν σε αυτόν παίρνοντας παράλληλα
την τύχη του στα χέρια τους ή θα προχωρήσουν στην σύσταση ενός καινούργιου συνεταιρισμού με βάση παραγωγούς κηπευτικών.
Μιλώντας στην «Ε» οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, επισήμαναν την ανάγκη δημιουργίας ενός συνεταιρισμού στην περιοχή, προσδοκώντας σε θετικά αποτελέσματα και βλέποντας -όπως μας τόνισαν- ότι οι παραγωγοί σαν μονάδες δεν μπορούνε να έχουν μέλλον και να επιβιώσουν στις απαιτήσεις και τις δυσκολίες των αγορών τόσο ως προς την διάθεση των προϊόντων τους όσο και προς την εξασφάλιση των απαραίτητων καλλιεργητικών εφοδίων σε συμφέρουσες τιμές.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος υπογράμμισε: «Σε συνέχεια της εκδήλωσης που είχαμε κάνει τον Απρίλιο με την ενημέρωση από ειδικούς για τους συνεταιρισμούς, κάναμε μια ακόμη συνάντηση καλώντας τον κόσμο να κουβεντιάσουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα, αλλά και να δούμε τι διάθεση υπάρχει στον κόσμο για αυτό το ξεκίνημα. Από ό,τι είδαμε υπάρχει η διάθεση και κυρίως από νέους αγρότες για να κάνουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά όπως είναι τα πράγματα. Αν θέλουμε να διακινήσουμε μόνοι μας τα προϊόντα και να πετύχουμε καλύτερες τιμές, αλλά και να μπορέσουμε να προμηθευόμαστε τα απαραίτητα εφόδια για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.
Καταλήξαμε και ανέλαβαν κάποιοι να ενημερωθούν από τον υπάρχοντα συνεταιρισμό που υπάρχει στα Φιλιατρά να δούμε τι γίνεται εκεί ώστε έχοντας αυτά τα στοιχεία να το ξανασυζητήσουμε και να αποφασίσουμε αν θα μπούμε σε αυτό το συνεταιρισμό ή θα δημιουργήσουμε καινούργιο. Το να προχωρήσουμε πλέον μέσα από ένα συνεταιρισμό είναι μονόδρομος. Αφού μπορείς μέσα από την συγκέντρωση προϊόντων και την τυποποίησή τους να κερδίσεις τις αγορές και να πετύχεις καλύτερες τιμές στα προϊόντα.
Είμαστε αποφασισμένοι να το προχωρήσουμε. Υπάρχει και η διάθεση από τον κόσμο. Μάλιστα η σκέψη μας είναι να πάμε στην δημιουργία ενός ευρύτερου συνεταιρισμού για την περιοχή της Τριφυλίας. Φυσικά μαζί με τους Γαργαλιάνους που και εκεί έχουν σημαντική παραγωγή κηπευτικών, καθώς τα κηπευτικά θα αποτελούν και την βάση της αρχής μας, χωρίς να αποκλείονται και άλλα προϊόντα.
Από εδώ και πέρα αφού ενημερωθούμε για την κατάσταση του παλιού συνεταιρισμού και θέσουμε στον κόσμο τα δεδομένα αυτά, θα αποφασίσουμε αν προχωρήσουμε σε καινούργιο συνεταιρισμό ή σε επαναδραστηριοποίηση του υπάρχοντος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου μας επισήμανε: «Συνεταιρισμός έπρεπε να υπάρχει πολλά χρόνια πριν. Δυστυχώς όμως το συνεταιριστικό κίνημα το είχανε αλλοιώσει τα πολιτικά συστήματα και δεν απέδιδε ποτέ τα προβλεπόμενα και αναμενόμενα για τους παραγωγούς. Κανένας συνεταιρισμός δεν κατάφερε να λειτουργήσει από όποιο βαθμό οργάνωσης και να πάρεις. Και σε αυτό συνηγόρησε και το κράτος που πάντα είχε την φιλοσοφία να τα κάνει όλα ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει. Από την άλλη η μερίδα και το αντίτιμο των αγροτών ήταν χαμηλό οπότε δεν υπήρχε το ανάλογο ενδιαφέρον. Γενικά το σύστημα ήταν αλαλούμ.
Αυτή την στιγμή φαντάζει μονόδρομος η δημιουργία συνεταιρισμού, αν και δεν ξέρω αν θα ευοδωθεί, καθώς οι παραγωγοί είναι πολύ πιεσμένοι και βρίσκονται σε άσχημη οικονομική συγκυρία. Πάντως αν μπορούσε να σταθεί και σε πρώτη φάση να μπορεί να αγοράζει μαζικά με μικρότερο κόστος αυτό θα ήταν πολύ καλό. Είναι μονόδρομος. Γιατί αν δεν μπορέσεις να συσπειρωθείς, να έχεις προσανατολισμό και παραπέρα εκτός από την ελληνική αγορά, δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα και θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Μπορεί αυτή την στιγμή να μπορούμε να λειτουργούμε σαν μονάδες, αλλά υπάρχει το ερώτημα αν θα μπορούμε να λειτουργούμε έτσι και στο μέλλον. Σαν μονάδες δεν έχουμε την δύναμη να βρούμε νέες αγορές στο εξωτερικό, ενώ σαν συνεταιρισμός αυτό μπορείς να το κάνεις.
Σκεφτόμαστε να ξεκινήσει με βάση τα κηπευτικά, αφού οι περισσότεροι που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι παραγωγοί κηπευτικών, χωρίς να αποκλείουμε τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Οπως είδαμε από τις ομάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης που έγιναν για το λάδι, αντί να υπάρχει μια κοινή δράση -καθώς παράγουν το ίδιο προϊόν-, ανταγωνίζονται χωρίς να μπορούν να πετύχουν την προστιθέμενη αξία.
Διαθέτουμε την ποιότητα στην περιοχή μας αλλά με μικροποσότητες. Δεν μπορείς να κάνεις εμπορία και να διεκδικήσεις νέες αγορές και να κάνεις παρεμβάσεις».

Κωστας Μπουρας
απο την ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.