Π. Κατσίβελας: Απορρίμματα και «ταφόπλακα» με την απόφαση του ΣτΕ για Κυπαρισσιακό

Ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την απόφαση του ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, που - όπως είπε – «ρίχνει ταφόπλακα σε όλη την ανάπτυξη της περιοχής», έθεσε κατά τη συνάντηση - σύσκεψη της 29ης Μαΐου με τον υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά και τον υφυπουργό Επικρατείας, στην Καλαμάτα, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.
Σε δηλώσεις της Πέμπτης άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και εξαπέλυσε βολές για την απόφαση του ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Χαρακτηριστικά επισήμανε: «Το αντικείμενο της όλης συνάντησης θα είναι κυρίως η διαχείριση των απορριμμάτων, με την προστασία των δασών, και γενικότερα το περιβάλλον. Απ’ ό,τι γνωρίζετε, ο Δήμος Τριφυλίας έχει ξεκινήσει όλη τη διαδικασία για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι η ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απόφαση για το ποιον μηχανισμό θα υπερασπιστεί. Εάν θα πάει σε ένα νέο ΕΣΔΑ ή θα ακολουθήσει τον ΠΕΣΔΑ που υπάρχει. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσει, και πρέπει να ξεκαθαρίσει μια δια παντός και πολύ σύντομα!
Όταν το περιβάλλον δεν είναι προσδιορισμένο, και οι Δήμοι και οι πολίτες δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις που να έχουν προοπτική και μέλλον. Ο Δήμος Τριφυλίας θα παρουσιάσει όλες τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει, τις πολιτικές επιλογές που έχει κάνει όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και, βεβαίως, θα πρέπει να κουβεντιάσουμε και το λαμβάνειν απ’ το υπουργείο και το Πράσινο Ταμείο, όσον αφορά στη στήριξη του τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Υπάρχουν προτάσεις του Δήμου μας, βεβαίως και άλλων Δήμων, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Είναι πάρα πολύ σημαντική η συνάντηση, γιατί θα εκφράσει ο Δήμος Τριφυλίας τις απόψεις που έχει, εκπεφρασμένες σε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δύο φορές, και για την ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού κόλπου. Η απόφαση του ΣτΕ, έτσι όπως έχει εκτεθεί και διακονηθεί, και έτσι όπως έχει παρθεί, ουσιαστικά ρίχνει ταφόπλακα σε όλη την ανάπτυξη της περιοχής, μιας και φαίνεται πως το ανθρώπινο είδος δεν προστατεύεται από κανέναν.
Μπορεί να υπάρχουν σύλλογοι, οι οποίοι είναι σεβαστοί, οι οποίοι προστατεύουν την οποιαδήποτε μορφή ζωής, φαίνεται τελικά ότι για τον ίδιο τον άνθρωπο, για τους πολίτες της Τριφυλίας, για όλους τους κατοίκους του Κυπαρισσιακού κόλπου, δεν ενδιαφέρεται κανείς. Και αυτή την υποχρέωση θα την ικανοποιήσει και θα την εκτελέσει στο ακέραιο ο Δήμος Τριφυλίας, τουλάχιστον στο κομμάτι το οποίο τον αφορά.
Με την έννοια του εθνικού πάρκου, με όρο να μην υπάρχει δόμηση απ’ το λιμάνι της Κυπαρισσίας μέχρι τη Νέδα και βέβαια για όλο τον Κυπαρισσιακό κόλπο μέχρι το Επιτάλιο, μάλλον θα πρέπει να μας πουν ότι πρέπει να τα μαζέψουμε απο εδώ και να φύγουμε. Κι επειδή δεν είμαστε αποφασισμένοι να φύγουμε από έναν τόπο στον οποίο γεννηθήκαμε, από ένα περιβάλλον το οποίο ξέρουμε εμείς να το προστατεύουμε περισσότερο απ’ τον καθέναν, θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει η λογική πάλι στο τραπέζι και να αρχίσουμε να μιλάμε με όρους ανθρώπινους, γιατί και ο άνθρωπος είναι μέλος του οικοσυστήματος και δεν πρέπει να διώκεται.
Κατά συνέπεια, η απόφαση του ΣτΕ που αφορά στον Κυπαρισσιακό κόλπο, μας βρίσκει πλήρως και ολοκληρωτικά αντίθετους. Κι αυτό θα το διακονήσουμε και στον υπουργό. Βεβαίως, μπορεί να είναι μια διαδικασία και επίπονος και επώδυνη για μας, αλλά θα ’ναι μακρά και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.