Κίνδυνος και ασχήμια το δουλεμπορικό σαπιοκάραβο στο λιμάνι της Κυπαρισσίας

Δεκατρείς ολόκληρους μήνες παραμένει «δεμένο» στο λιμάνι Κυπαρισσίας ένα σαπιοκάραβο, παρά το αίτημα αλιέων και κατοίκων για απομάκρυνσή του, καθώς αποτελεί ασχήμια και είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τους επισκέπτες, καθώς και άλλα σκάφη.
Το σαπιοκάραβο (σ.σ. περί παλιάς τράτας πρόκειται) με αραβικές επιγραφές και σύμβολα, που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκε από αδίστακτους δουλέμπορους για μεταφορά λαθρομεταναστών, εντοπίστηκε ακυβέρνητο τη Μεγάλη Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014, όπως και ένα ιστιοφόρο, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κυπαρισσίας και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της.
Στους χώρους του βρέθηκαν ρούχα κουρελιασμένα, κουβέρτες, παιδικά παπούτσια, ακόμη και ρύζι και λάδι με αραβικές ονομασίες. Στα, δε, αμπάρια αλλά και σε άλλα σημεία της τράτας υπήρχαν είδη ρουχισμού και είδη τροφίμων, που με την πάροδο του χρόνου και εξαιτίας της προχωρημένης αποσύνθεσης βρωμοκοπούν, με τη βρώμα και την μπόχα να «πνίγουν» την ατμόσφαιρα.
Οι αλιείς, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει στο «Θ», από την πρώτη κιόλας στιγμή έκαναν λόγο για εστία μόλυνσης και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ εγγράφως ζητούσαν από τις Αρχές την απομάκρυνσή του. Δεκατρείς μήνες μετά τίποτα δεν έχει γίνει και εκτός από εστία μόλυνσης, είναι ορατός ο κίνδυνος κάποια στιγμή να «κόψει» και να προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε σκάφη, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, που «δένουν» στο αλιευτικό καταφύγιο! Σημειώνεται πως με τον κυματισμό στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης ήδη έχει χρειαστεί πολλές φορές να βάλουν επιπλέον σχοινιά για να αποφευχθεί κίνδυνος ατυχήματος ή πρόκλησης ζημιών.
Αλιείς μάς κάλεσαν προχθές το απόγευμα στο λιμάνι και για μια ακόμη φορά εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους. «Κανένας δεν ενδιαφέρεται, πια, για να απομακρυνθεί το σαπιοκάραβο; Το χειμώνα, με τον κυματισμό, κινδυνεύαμε και κινδύνευαν και οι περιουσίες μας. Τώρα, ήδη έχουν αρχίσει να δένουν ιστιοφόρα. Είναι εικόνα αυτή να βλέπουν; Απορούν οι άνθρωποι, ξένοι οι περισσότεροι που κάνουν διακοπές, με το σαπιοκάραβο, πώς είναι εδώ όλη αυτή η βρωμιά και η σαπίλα. Τα ποντίκια κόβουν βόλτες και τα βλέπει ο κόσμος που έρχεται. Θα μείνει εσαεί εδώ ετούτο το σαπιοκάραβο;», είναι μερικά μόνο από όσα μας είπαν αλιείς, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι αλλά και εκνευρισμένοι από την απάθεια τοπικών Αρχών και αρμόδιων Υπηρεσιών.
Όπως έλεγαν, η μία υπηρεσία τούς παραπέμπει στην άλλη και όλες μαζί τούς λένε πως είναι γραφειοκρατικές οι διαδικασίες και χρονοβόρες για να απομακρυνθεί το σαπιοκάραβο. Για, δεύτερο, λοιπόν, καλοκαίρι το σαπιοκάραβο θα είναι «αξιοθέατο» ντροπής στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, μαζί και με το τμήμα του καινούργιου μόλου που έχει καταρρεύσει και με εκείνο που είναι έτοιμο να καταρρεύσει στον παλιό;

Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

2 σχόλια:

  1. Τραβατε ενα βραδυ με μπουνατσα ρε,ρυμουλκηστε το ανοιχτα και οπου βγει.Το πρωι ολοι τις ''παπιες''...τι περιμενετε να δειτε προκοπη απο υπηρεσιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ, ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.